Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 11 aug 2016 / 13:06 uur

’Vaccinatieadviseurs geven vaak foute adviezen’

Reizigers naar verre oorden krijgen vaak slechte voorlichting over de benodigde vaccinaties bij vaccinatiecentra en huisartsen, terwijl goed advies bij tropische reizen van levensbelang kan zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond bij twintig vaccinatiecentra en huisartsen. Bij de bezoeken van de mysteryshoppers bleek dat bij alle consulten er wel iets haperde aan het advies. Zo kwamen vaak niet alle belangrijke hygiënemaatregelen en leefstijladviezen aan bod en werden soms vaccinaties voor hepatitis B en rabiës (hondsdolheid) aanbevolen, terwijl dat niet nodig was.

Bijwerkingen

„Bij zestien van de twintig consulten werd geen informatie gegeven over bijwerkingen van de geadviseerde vaccinaties of pillen, die bij vooral malariapillen flink kunnen zijn”, aldus de Consumentenbond.

Een mysteryreiziger naar Peru en het Amazonegebied kreeg te horen dat een vaccinatie tegen hepatitis A niet nodig was, omdat die in 2010 eenmalig was gegeven. Een hepatitis A-vaccinatie moet echter worden herhaald. „Een ernstige misser van de adviseur, want het hepatitis A-virus kan een zeer besmettelijke ontsteking van de lever veroorzaken.”

Zika

Ook bij de voorlichting over muggen lieten de reizigersadviseurs flinke steken vallen. Slechts een enkeling gaf aan dat DEET in bepaalde gebieden ook overdag gebruikt moet worden, terwijl in Zuid- en Midden-Amerika de denguemug en gelekoortsmug momenteel berucht zijn vanwege het zikavirus.

Vier zwangere mysteryshoppers vroegen advies over een vakantie naar het binnenland van Suriname. „Alle vier de artsen stipten het onderwerp zika aan, al gaf een huisarts aan daar ’niet zo wakker van te liggen’. Deze reis moet voor zwangeren echter sowieso worden afgeraden, omdat het niet verstandig is om een gele koortsvaccinatie te geven aan zwangeren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
’Vaccinatieadviseurs geven vaak foute adviezen’
Sluiten