Metro
Metro Nieuws 20 aug 2016 / 21:55 uur

Turkije wil actievere rol in Syrië

Turkije wil zich de komende maanden meer gaan inlaten met oplossingen voor de oorlog in Syrië. Dat heeft de Turkse premier Binali Yildirim zaterdag gezegd. Volgens Yildirim is dat noodzakelijk om „te voorkomen dat het land wordt verdeeld langs etnische lijnen”.

Turkije vreest een sterke positie van de Koerdische groepen in Syrië. In eigen land is Turkije verwikkeld in een felle strijd met de Koerdische PKK. „Turkije zal actiever zijn in de Syrische kwestie in de komende zes maanden als regionale speler”, aldus Yildirim. „Dit betekent dat wij niet zullen toestaan dat Syrië wordt verdeeld op etnische gronden. Voor Turkije is dit cruciaal”, aldus de premier.

President Assad

Volgens Yildirim kan de Syrische president Bashar al-Assad aanblijven als interim-leider. In de toekomst is er echter geen plaats voor hem meer in Syrië, aldus de Turkse premier tegenover verslaggevers.

De Koerdische militie YPG heeft in het noorden van Syrië een behoorlijk gebied in handen. YPG is een belangrijke partij in de door de Verenigde Staten gesteunde campagne tegen terreurgroep Islamitische Staat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Turkije wil actievere rol in Syrië
Sluiten