Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 aug 2016
Leestijd: 1 minuut

‘Turkije houdt Nederlandse Turken in de gaten’

Nederlandse Turken worden door de Turkse geheime dienst in de gaten gehouden. Zo zeggen Nederlandse Koerden, Alevieten en Gülen-aanhangers zeker te weten dat ze bespioneert worden. Dat meldt De Telegraaf.

„Vaak staat er bij een demonstratie iemand te filmen of te fotograferen”, zegt Latif Tali, actief in de Koerdische beweging, tegen de krant.

In Duitsland werken zesduizend agenten en informanten van de MIT, de Turkse inlichtingendienst. Dat cijfer kwam deze week naar boven vanuit de Duitse ’commissie stiekem’, die nu opheldering eist over de handel en wandel van de Turkse agenten. Deskundigen twijfelen er niet aan dat de MIT ook in Nederland werkzaam is.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke zegt duidelijk te zien dat de Turkse inlichtingendienst actief is in ons land. Toen vijf werknemers van de Turkse ambassade in Den Haag werden ontslagen, reageerde de zaakgelastigde Aykan met de woorden: „Wie veertig jaar heeft geïnfiltreerd, wordt vroeg of laat door onze diensten opgespoord.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Turkije houdt Nederlandse Turken in de gaten’
Sluiten