Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 18 aug 2016 / 13:55 uur

Texaanse man krijgt doodstraf zonder moord te plegen

De doodstraf is in dertig van de vijftig Amerikaanse staten een legaal vonnis binnen het rechtssysteem. Het gepleegde misdrijf om zo’n straf te ontvangen, is vaak een zware zoals ontvoering of moord.

Des te opvallender is het dat een zwakbegaafde man in Texas binnen enkele dagen geëxecuteerd gaat worden, voor een moord die hij niet pleegde en zelfs niet heeft gezien.

Overval

Het gaat om Jeffrey Wood, die woensdag een dodelijke injectie krijgt, omdat hij een vluchtauto bestuurde bij een overval op een tankstation in Kerrville. Hij bleef zelf in de auto zitten terwijl zijn handlanger Daniel Reneau naar binnen ging. De uitbater van het winkeltje wilde niet mee werken, waarop Reneau hem door het hoofd schot.

Wood wist niet dat Reneau gewapend was en heeft de moord niet gezien omdat hij in de auto zat. Wel hielp hij nadien met het verwijderen van de video van de bewakingscamera en vluchtten ze samen met de kluis en een geldla.

Gelijke verantwoordelijkheid

Ondanks dat hij niet bij de moord was en het niet heeft gezien, is Wood toch veroordeeld tot de doodstraf omdat volgens een wet in Texas alle medeplichtigen gelijke verantwoordelijkheid dragen. Reneau werd in 2002 al geëxecuteerd.

Doodstraf in Texas

In Texas worden veruit de meeste executies doormiddel van doodstraf uitgevoerd. Afgelopen februari voerde de staat de 500e executie uit. Tegenwoordig gaat dat via een dodelijke injectie. Na Texas volgt Virginia, die sinds de herinvoering van de doodstraf in 1976 110 mensen executeerde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Texaanse man krijgt doodstraf zonder moord te plegen
Sluiten