Metro
Metro Nieuws 20 aug 2016 / 10:20 uur

Taliban boeken terreinwinst in Afghanistan

De Taliban hebben na dagen van zware gevechten verdere terreinwinst geboekt in het noorden van Afghanistan. Talibanstrijders veroverden zaterdagochtend het district Khanabad in de provincie Kunduz. In andere districten zijn nog steeds hevige gevechten gaande.

Volgens de lokale autoriteiten vielen de Taliban Khanabad van meerdere kanten aan. „We hebben urenlang weerstand geboden, maar we kregen geen steun", zegt de lokale leider Hayatullah Amiri. Volgens de Afghaanse autoriteiten in Kabul zijn een gebrek aan munitie en een tekort aan versterkingen de oorzaak van de val van het district.

De Taliban veroverden eerder deze week ook al gebied in de aangrenzende provincie Baghlan. Daar maakten strijders voertuigen en munitie buit.

Nederlandse missie

Kunduz is de provincie waar Nederland tot in 2013 een politietrainingsmissie uitvoerde. Vorig jaar viel de gelijknamige hoofdstad in handen van de Taliban. Hoewel Kunduz met hulp van de Amerikanen weer werd heroverd, was de inname een van de grootste militaire successen van de fundamentalisten sinds het Talibanregime in 2001 werd verdreven.

De herovering van Kunduz was groot nieuws. Amerikaanse vliegtuigen bombardeerden per ongeluk een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen waarbij tientallen doden vielen.

Reageer op artikel:
Taliban boeken terreinwinst in Afghanistan
Sluiten