Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 29 aug 2016 / 13:28 uur

‘Sweetie’ gaat in Nederland loverboys opsporen

Kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes gaat ook in Nederland loverboys opsporen met behulp van nepprofielen. De methode is gebaseerd op het fictieve meisje Sweetie, waarmee op de Filipijnen pedofielen werden opgespoord. Duizenden personen wilden webcamseks met Sweetie.

Kwetsbare jongeren

Ook in Nederland gaat Terre des Hommes nepprofielen maken, maar de focus is anders dan in Azië. De situatie in Nederland is anders, zo legt een woordvoerder van Terre des Hommes uit aan de NOS. „De slachtoffers in Azië zijn vaak wat jonger. En daar komt het vaak voor dat ouders hun kinderen voor de webcam zetten om seksuele handelingen te laten verrichten. Op die manier wordt er geld aan verdiend.”

In Nederland gaat het vaak om kwetsbare jongeren, die zich eenzaam voelen. Zij vormen een makkelijke prooi voor loverboys. Terre des Hommes wil nepprofielen aanmaken op prostitutiewebsites, waar loverboys stiekem minderjarige meisjes aanbieden als prostituee. Iemand die reageert op een nepprofiel krijgt een waarschuwing dat de identiteit is geregistreerd, meldt NRC.

Afschrikken

Op die manier hoopt de organisatie potentiële klanten af te schrikken en het klantenbestand van loverboys uit te dunnen. De gegevens worden ook doorgegeven aan de politie.

Volgens Terre des Hommes is er geen sprake van uitlokking. „Uitlokking is als je iemand overhaalt iets te doen wat hij of zij niet van plan was. Maar het is niet strafbaar om iemand een voorstel te doen als degene toch al de intentie had.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Sweetie’ gaat in Nederland loverboys opsporen
Sluiten