Remco Visser
Remco Visser Nieuws 2 aug 2016 / 19:20 uur

Stukken van Berlijnse Muur op vuilnisbelt beland

Een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Duitsland ligt al jaren gewoon tussen het vuilnis. Een verslaggever van omroep Deutsche Welle ontdekte namelijk dat er grote stukken van de Berlijnse Muur na diens val in 1989 op de vuilnisbelt zijn beland.

De delen van de 155 kilometer lange muur werden vrijwel ongeschonden teruggevonden op een stortplaats in de Duitse hoofdstad. De eigenaar van de vuilnisbelt, het bedrijf Alba, was eind jaren ’80 verantwoordelijk voor de afbraak van de scheidingswand, waardoor veel van de platen uiteindelijk op hun stort terecht kwamen.

Winst

Er wordt door het bedrijf bovendien flink verdiend aan de historische souvenirs; sommige delen worden voor duizenden euro’s verkocht. „Eerst waren we van plan de muurdelen te recyclen, maar dat hebben we gelukkig niet gedaan”, aldus directeur Uwe Küber. „Nu wachten we tot ze nog meer waard worden.”

Experts zijn overigens niet verbaasd over de vindplaats van de Berlijnse Muur. „Men wilde er destijds zo snel mogelijk van af”, aldus kenner Gerhard Sälter. „En voor de meeste Duitsers was dit, ook voor 1989, al de plek waar de muur thuishoorde: bij het vuilnis.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stukken van Berlijnse Muur op vuilnisbelt beland
Sluiten