Els Anker
Els Anker Nieuws 28 aug 2016 / 07:25 uur

Studiejaar met minder gemor van start

De meeste studenten hebben nog een weekje vrij, maar voor leerlingen van de Radboud Universiteit in Nijmegen en de Erasmus Universiteit in Rotterdam zit de zomervakantie er morgen dan toch echt op. De twee universiteiten openen maandag het academische studiejaar.

Het nieuwe semester 2016-2017 gaat met aanzienlijk minder gemor van start dan de voorgaande collegeperiode, toen het leenstelsel werd ingevoerd. Toch blijft de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) kersverse studenten waarschuwen voor de gevaren van het nieuwe systeem van studiefinanciering.

Zware last

Met ingang van 1 september 2015 werd de basisbeurs voor nieuwe studenten afgeschaft en vervangen voor een leenstelsel. „Destijds werd ervan uitgegaan dat de gemiddelde student in vier jaar studeren een schuld van ongeveer 15.000 euro zou opbouwen”, aldus Jarmo Berkhout, voorzitter van de studentenvakbond.

„Inmiddels weten we dat 20.000 tot 30.000 euro een realistischer gemiddelde is. En wie maximaal leent, zit na vier jaar opgezadeld met 48.000 euro schuld. Dat is een ontzettend zware last met grote gevolgen die je de rest van je leven meesleept."

Alert

Volgens Berkhout worden studenten die dit jaar beginnen aan een opleiding „godzijdank” met minder grote veranderingen geconfronteerd dan de lichting van vorig jaar. „Maar studenten moeten zich goed blijven realiseren wat de gevolgen zijn van leven met een enorme studieschuld", aldus Berkhout.

De studentenvakbond blijft komend studiejaar alert op de effecten van het nieuwe systeem. „We zagen al dat de drempel om te gaan studeren voor mensen die al moeilijk toegang hebben tot hoger onderwijs, alleen maar hoger wordt. Voor bijvoorbeeld studenten uit lager opgeleide gezinnen, studenten met een handicap en doorstromers is het veel moeilijker geworden een opleiding te bekostigen. Die extra barrières zijn onwenselijk."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Studiejaar met minder gemor van start
Sluiten