Els Anker
Els Anker Nieuws 14 aug 2016 / 08:29 uur

Studenten TU Eindhoven starten 80-daagse wereldreis

Een reis om de wereld in tachtig dagen: het is niet alleen de titel van een avonturenroman van de Franse schrijver Jules Verne, maar ook de missie van studenten van de TU Eindhoven. Na twee jaar van intensieve voorbereiding vertrekken zij zondag met twee zelfgebouwde elektrische motorfietsen op een 80-daagse wereldreis.

De drieëntwintig studenten van TU Eindhoven willen met deze uitdaging aantonen dat elektrische mobiliteit écht geen verre toekomst meer is. „Onze missie is om het imago van duurzaam vervoer te verbeteren”, aldus Bas Verkaik, woordvoerder van STORM Eindhoven.

Spanning

Drie uur voor aanvang van de wereldreis zijn de studenten, vergezeld door gezonde spanning, nog druk bezig om de laatste spullen bijeen te zoeken. „De sfeer zit er goed in", zegt Verkaik. „We kijken erg uit naar de uitdaging."

Het team werkt sinds 2014 aan het ontwerp en de realisatie van de motoren. Bijzonder aan de toermotorfietsen is het batterijpakket, dat door de studenten zelf is ontwikkeld. Met dit pakket kan de motor 380 kilometer rijden zonder opladen.

Daarbij is het mogelijk om het aantal cartridges aan te passen, zodat een lichter gewicht, en daarmee een sportievere rijstijl, tot de mogelijkheden behoort. De motoren hebben een topsnelheid van 160 km/uur.

Beleving

Volgens Verkaik is het delen van de beleving dé manier om de wereld te overtuigen van elektrisch rijden. De batterijen van de motorfietsen worden opgeladen via het lokale elektriciteitsnet, bedrijven, universiteiten of bij mensen thuis.

„Gedurende onze reis nemen we deel aan lokale evenementen om mensen te inspireren. Zeker in Centraal-Azië kunnen we een hoop bereiken: ze hebben daar nog nauwelijks gehoord van elektrische mobiliteit”, zegt Verkaik.

Wereldreis

De route is tot op de dag uitgestippeld: de reis gaat over het noordelijk halfrond, via Turkije naar Centraal-Azië (Shanghai) en dan richting Noord-Amerika. Uiteindelijk hoopt het team om op 2 november weer in Eindhoven te eindigen. De studenten hebben dan circa 26.000 kilometer over het land afgelegd. „En nee, we hebben geen generator mee. Als onze batterijen op zijn, dan staan we écht stil”, lacht Verkaik.

STORM Eindhoven plaatst dagelijkse video-updates van de wereldreis. De tour is daarnaast live te volgen via deze link.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Studenten TU Eindhoven starten 80-daagse wereldreis
Sluiten