Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 2 aug 2016
Leestijd: 3 minuten

Menno jaagt in de trein op 1000 portretten

Zo subtiel mogelijk, zonder dat iemand het ziet, probeert Menno Schreuder met zijn telefoon mensen bij hem in de trein op de foto te zetten. Reizigers die zich op dat moment onbespied wanen, want alleen dan krijg je volgens hem de echte plaatjes. Doel: duizend portretten van treinreizigers.

https://www.instagram.com/p/BIb4xtSD00r/

Niet poseren

Tijdens de twee uur durende treinritten van en naar zijn werk portretteert Menno tussen de vijf en twintig mensen. „De kracht van de foto is dat mensen niet zien dat ik de foto maak. Daarmee vang ik ze in een authentiek moment zoals een gaap of een hap eten. Als ik eerst toestemming zou vragen, gaan mensen poseren.”

Menno bewerkt de foto direct tot een zwart-witfoto en spreekt dan de persoon die hij op de foto heeft gezet aan. „Ik laat de foto zien en leg uit waarom ik deze heb genomen zonder het vooraf te vragen”, zegt Menno. „Maar ik vraag daarna altijd toestemming om de foto op Instagram te plaatsen.”

https://www.instagram.com/p/BIaTPsMD6sw/

Dat Instagramaccount is Portrains. Uiteindelijk wil Menno de duizend foto’s samenvoegen tot een grote poster. „Alle foto’s bij elkaar vertellen het verhaal. Dan zie je het beeld van de verschillende treinreizigers.”

Ruzie?

Wie denkt dat de stiekem gemaakte foto’s Menno heel wat boze reacties opleveren, heeft het mis. „99 procent van de mensen vindt het prima dat ik de foto op Instagram zet. Ze begrijpen heel goed waarom ik niet eerst toestemming heb gevraagd om de foto te maken.”

https://www.instagram.com/p/BIZOrnbDyW_/

De overige 1 procent wil dat de foto verwijderd wordt, maar echt een flinke ruzie heeft Menno naar eigen zeggen nooit gehad. ,,Als iemand het niet leuk vindt, verwijder ik de foto en dat laat ik dan ook zien.”

Menno heeft geen achtergrond als fotograaf of kunstenaar. „Ik werk als manager bij een telecombedrijf. Ik zit elke dag bijna twee uur in de trein van en naar mijn werk. Ik wilde iets leuks verzinnen om de tijd te doden.

Intiem

De relatie tussen treinreizigers trok Menno’s aandacht. „Ik reis al tweeënhalf jaar dezelfde route met de trein. Een deel van de mensen herken ik, een ander deel is elke dag weer nieuw. We zijn allemaal verschillende mensen die een coupé delen. We delen daardoor ook intieme momenten: sommige reizigers eten, slapen, zelf slaap ik soms. We zitten in elkaars ruimte, maar kennen elkaar niet. Die relatie vind ik interessant.”

‘Op jacht’ door de trein naar interessante mensen om op de foto te zetten, gaat Menno niet. „Als ik de trein in kom let ik wel even op waar ik ga zitten. Maar ik ga niet tijdens de reis veranderen van plek. Ik zoek niet naar de heel uitgesproken types. Ik wil juist een afspiegeling maken van 1000 willekeurige treinreizigers. Daar kan een bijzonder type tussen zitten, maar dat is dan toevallig.”

https://www.instagram.com/p/BIXsC-9DUYZ/

Menno hoopt dat als de duizend-treinreizigers-poster af is, deze ergens op een station in Nederland gehangen mag worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Menno jaagt in de trein op 1000 portretten
Sluiten