Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 2 aug 2016 / 07:50 uur

Staat gedagvaard om slechte luchtkwaliteit

Milieudefensie spant een rechtszaak aan tegen de Nederlandse Staat over de luchtkwaliteit boven van ons land. De actiegroep ziet graag dat de luchtkwaliteit binnen een half jaar voldoet aan de Europese normen. In veel plaatsen in Nederland worden die momenteel nog overschreden, zegt Milieudefensie tegen de Volkskrant.

De luchtvervuiling wordt op deze plekken vooral veroorzaakt door te hoge concentraties fijnstof en stikstofdioxide die ontstaan door verkeer en intensieve landbouw. Als gevolg hiervan gaan volgens de milieuorganisatie "elk jaar vele duizenden mensen eerder dood".

Maandag werd de dagvaarding ingediend bij de rechtbank van Den Haag. Daarin staat dat de overheid te weinig doet om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Urgenda-zaak

Milieudefensie voelt zich gesterkt in de zaak, door een met succes aangetekend beroep in Engeland, om de luchtkwaliteit te laten voldoen aan de Europese normen. Dat zegt campagneleider Anne Knol in de krant. Ook de uitspraak van de rechter, juni vorig jaar, in de Urgenda-zaak draagt daaraan bij.

In de Urgenda-zaak bepaalde de rechter dat de overheid de CO2-uitstoot verder moet beperken, omdat de Staat een verantwoordelijkheid draagt voor de gezondheid van de burger en een te hoge uitstoot van CO2 brengt ernstige gevaren met zich mee. Dit vonnis opent mogelijk de weg naar andere principiële uitspraken, zegt Knol.

Voorstellen

In de dagvaarding doet Milieudefensie ook voorstellen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Zo zouden oude auto’s sneller vervangen kunnen worden, de aanschaf van elektrische voertuigen fiscaal gestimuleerd en landbouwemissies verlaagd worden. Niet alleen het verkeer, maar ook de intensieve landbouw is een oorzaak van te hoge concentraties stikstofdioxide, aldus de actiegroep.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Staat gedagvaard om slechte luchtkwaliteit
Sluiten