Sabine de Lucht
Sabine de Lucht Nieuws 4 aug 2016 / 13:01 uur

Een aanslag? Oh wacht, nog even mijn tas pakken!

Even je jas aan doen en toch stiekem je handtas meepakken: tijdens calamiteiten slaan mensen het advies van BHV Nederland om je bagage te laten liggen vaak in de wind. Waarom doen we dat?

„Het is de aard van het beestje”, zegt Mike van Gogh, adviseur brandveiligheid BHV Nederland. „Wanneer er brand uitbreekt in een parkeergarage, stappen 9 van de 10 mensen alsnog in hun eigen auto om het gebouw te verlaten. Dit is gevaarlijk en zorgt voor opstopping. Maar toch gebeurt het. Je eigendom zomaar achterlaten is moeilijk voor veel mensen.”

Crash Dubai

De moeizame evacuatie van het vliegtuig dat afgelopen woensdagmiddag op het vliegveld van Dubai neerstortte, is een klassiek voorbeeld. Terwijl het toestel in brand stond, waren mensen hun bagage bij elkaar aan het zoeken:

Elke seconde telt

Maar hoe zit dit bij aanslagen? Is het dan juist slim om je spullen mee te nemen? Van Gogh denkt zelf van niet. „We kunnen moeilijk een plan schrijven voor aanslagen. Want in zo’n situatie sta je eigenlijk machteloos. Toch blijven we mensen ook in zo’n situatie aanraden om eerst zichzelf in veiligheid te brengen. Elke seconde telt. Als je eerst je tas moet gaan zoeken, kan dat zorgen voor gevaarlijke situaties, zoals een opstopping.”

Dat gevolg zie je ook duidelijk bij het geval van het gecrashte vliegtuig in Dubai: de mensen die hun spullen pakken, blokkeren namelijk de passagiers die zichzelf paniekerig naar buiten proberen te wurmen.

Overzicht kwijt

Wel beaamt Van Gogh dat in vergelijking met bijvoorbeeld een brand de situatie een stuk complexer is. „In het geval van een aanslag is iedereen het overzicht kwijt. We zien bij branden of kleine evacuaties in bijvoorbeeld kantoren dat mensen rustig inpakken en hun jas gaan aan doen. Bij een schietpartij zullen mensen dit waarschijnlijk niet doen."

Smartphone

Desondanks is het onvermijdbaar dat mensen hun smartphone willen meenemen. Zo kun je je dierbaren immers snel op de hoogte stellen en blijf je met de buitenwereld in contact. Hoewel BHV Nederland het meenemen van spullen principieel niet slim vindt, blijft het een persoonlijke keuze. „Het belangrijkste is dat je zo snel mogelijk weg kan komen. Dus als je ervoor kiest om iets mee te nemen, pak dan alleen het noodzakelijke.” Dit kan bijvoorbeeld een portemonnee met je ID-bewijs of paspoort zijn en je telefoon.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een aanslag? Oh wacht, nog even mijn tas pakken!
Sluiten