Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 30 aug 2016

Slimme Nederlander wekt energie op met zwaartekracht

Energie opwekken uit maar de kleinste beweging of het minste zuchtje wind, het klinkt de opwekkers van groene stroom over de hele wereld als muziek in de oren. Ze zullen voor inspiratie echter naar ons landje moeten komen, want een Nederlander heeft uitgevonden hoe je energie kunt opwekken uit zwaartekracht.

Uit balans

Architect Jan-jaap Ruijssenaars laat met een simpel systeem een gewicht net in onbalans liggen. Zo gaat het object zelf op zoek naar balans, ofwel: bewegen. Dat heeft natuurlijk alles met de zwaartekracht te maken.

Energie uit beweging

Bij elke beweging komt energie vrij, legt de architect uit. Als je de energie van het balanceren van het gewicht dus kunt vangen, kan je daarmee stroom opwekken. In dit geval heeft Ruijssenaars een zogenaamde Piezo generator aan zijn opstelling gehangen, hier wordt de energie naartoe getransporteerd. Deze generator zorgt ervoor dat mechanische druk wordt omgezet in elektrische energie.

Hier wordt de elektrische lading in opgebouwd als gevolg van de spanning uit de onbalans. Volgens de uitvinder kan dit apparaatje een gedeelte van de energie ook weer worden gebruikt om het gewicht weer instabiel te maken. Zo blijf je dus stroom opwekken.

Aan Reuters vertelde de architect: „Ik probeerde iets te bedenken waarbij zwaartekracht het ene moment wel aanwezig was en het andere moment niet. Dan weer wel en dan weer niet, want als je eenmaal verandering in iets hebt, kun je daar energie uit halen.”

Heel veel stroom

De opbrengst van deze uitvinding zou, eenmaal doorontwikkeld, enorm kunnen zijn. Volgens Ruijssenaars is zijn uitvinding bijvoorbeeld veel efficiënter dan andere manieren voor het opwekken van groene stroom. Zonne-energie zou namelijk 20 procent efficiëntie halen, windenergie 45, maar de energie uit zwaartekracht is wel tot 80 procent efficiënt.

Energie in huis

Zijn uitvinding kan nog niet in de Nederlandse huizen worden geïnstalleerd, maar hij is er heel trots op. „Voor mij ligt de essentie van deze uitvinding in het feit dat er zoveel uit komt met zo weinig input. En het wordt gewoon gedaan door zwaartekracht, zo vieren we instabiliteit in plaats van stabiliteit.”

Hij gaat wel voor de volgende stap: het ontwikkelen van dit systeem voor thuisgebruik. Binnenkort kunnen we misschien dus ook thuis groene stroom opwekken uit zwaartekracht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Slimme Nederlander wekt energie op met zwaartekracht
Sluiten