Rens Oving
Rens Oving Nieuws 22 aug 2016 / 06:16 uur

Pubers staan het langst onder douche

Nederlandse pubers moeten echt heel erg schoon zijn. Van alle Nederlanders staan ze namelijk met afstand het langst onder douche. Alles bij elkaar opgeteld brengen ze maar liefst drie dagen per jaar onder de douche door.

Gemiddeld staan we 5 keer per week 9 minuten onder de douche. Dat is al veel, maar jongeren doen daar rustig nog een schepje bovenop: bijna 12 minuten per dag, elke dag van de week. Of dat is omdat ze daarvoor heel erg vies waren, is niet bekend.

Warm water

Zonde van het water en ook nog eens slecht voor het milieu. „In Nederland is niet het waterverbruik de boosdoener voor het milieu, maar het energieverbruik dat nodig is voor het opwarmen van het douchewater. Warm water kost namelijk vijftig keer meer energie dan koud water” zegt Kirsten Palland van Milieu Centraal.

En dan maakt het nogal wat uit hoe lang je onder de douche staat. Jongeren verbruiken per dag ruim 80 liter warm water. Ouderen en kinderen komen net aan de 35 liter per dag. Daarbij is douchen met afstand de grootste ‘boosdoener’, bijna de helft van al het water in huis spoelt door het doucheputje.

Dat is ook nog eens zonde van het geld. Een gemiddeld huishouden kan 80 euro per jaar besparen als iedereen niet langer dan 5 minuten zou douchen.

Maximaal 5 minuten

Al jaren wordt geprobeerd om het waterverbruik onder de douche te verminderen. Het advies van de overheid, waterbedrijven en milieuclubs is om niet 9 maar 5 minuten te douchen. Onder andere met douchezandlopers of timers die je in de badkamer kunt hangen, hoopt men dit voor elkaar te krijgen.

Milieu Centraal heeft nog een tip die eigenlijk veel leuker is: kies gewoon een van je favoriete nummers uit en zet de muziek aan als je onder de waterstraal stapt. Zo word je ’s ochtends vrolijk wakker en als het liedje afgelopen is, is het tijd om je af te drogen. Moet je natuurlijk wel een nummer uitkiezen dat maximaal 5 minuten duurt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pubers staan het langst onder douche
Sluiten