Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 27 aug 2016 / 08:52 uur

ProRail: metro Noord-Zuidlijn kan op ons spoor

Het drukke treinspoor van Amsterdam-Zuid naar Schiphol is verdubbeld. Maar volgens de topman van ProRail kunnen er naast treinen ook metro’s op het spoor rijden. „Met de huidige infrastructuur kunnen we veel meer treinen laten rijden. Ook lichter materieel.”, zegt president-directeur van ProRail Pier Eringa in een interview met de Volkskrant.

De Amsterdamse Noord-Zuidlijn treedt vanaf 2018 in werking. Op dit moment wordt het eindstation Amsterdam-Zuid. De metrolijn zou technisch gezien doorgetrokken kunnen worden naar Schiphol.

Eringa wil zoveel mogelijk uit het bestaande spoor halen en trekt zich dan ook niets aan van de eventuele gevolgen voor de NS, die nu als enige op het spoor van ProRail rijdt. „Over je eigen schaduw heen stappen, daar gaat het om. Iedereen mag opkomen voor eigen belangen. Wij zijn zo publiek als de pest. Wij vinden: met publieke voorzieningen moet je optimaal omgaan."

Pier Eringa, president-directeur ProRail.
Pier Eringa, president-directeur ProRail. Foto: ANP

Bereikbaarheid

Luchthaven Schiphol blijft groeien en dus moet de bereikbaarheid ervan optimaal zijn. ProRail werkt bijvoorbeeld aan de spooruitbreiding tussen Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad (OV SAAL). Onderdeel daarvan zijn grote werkzaamheden in Flevoland waar een week aan het spoor gewerkt is. Sinds vrijdag is deze klus afgerond en rijden er weer treinen tussen Almere en Weesp.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
ProRail: metro Noord-Zuidlijn kan op ons spoor
Sluiten