Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Nieuws 22 aug 2016 / 15:25 uur

Post over ‘Brabonegerzoenen’ verwijderd van Facebook

De Brabantse cabaretier Steven Brunswijk – beter bekend als Braboneger – snapt er niets van: waarom heeft Facebook zijn post over Brabonegerzoenen, zijn nieuwste bedenksel, weggehaald? „Er is nog nooit een rechtszaak over negerzoenen geweest”, zegt hij tegen Omroep Brabant. „Bedrijven voelden zich er zelf ongemakkelijk bij en noemden hun product ineens ‘zoenen’ of ‘choco-zoenen’, ik heb nooit begrepen waarom.”

De cabaretier vindt het woord ‘neger’ zelf helemaal niet iets negatiefs of discriminerends. „Het woord neger wordt vaak negatief gebruikt, maar de oorsprong komt van het Spaanse woord ‘negro’. Dat betekent donker en is dus helemaal niet negatief.”

‘Ik bedoel het helemaal niet negatief’

Het is niet de eerste keer dat Braboneger kritiek krijgt. Veel mensen storen zich aan zijn naam. „Ik vind het raar dat ze zo snel oordelen. Ik bedoel het helemaal niet negatief”, vertelt hij. „Ik ben een trotse neger en dat wil ik uitdragen; ik ben juist heel positief.”

https://www.facebook.com/StevenBrunswijk/posts/1010160015759888:0

Ondanks dat Facebook het woord ‘Brabonegerzoen’ als aanstootgevend bestempelde en de bewuste post verwijderde, reageren anderen juist positief. „Er zijn zelfs twee producenten van negerzoenen geïnteresseerd in mijn Brabonegerzoenen. Dat snap ik wel. Wat is er nu mooier dan een zoen van een Brabantse neger?”

‘Neem een voorbeeld aan Belgen’

De cabaretier bedacht zijn eigen variant op de negerzoen om zijn nieuwe theaterprogramma te promoten. Hij had niet verwacht dat het zoveel ophef zou veroorzaken, schrijft Omroep Brabant. „Nederlanders maken zich veel te druk. Ze moeten een voorbeeld nemen aan Belgen. In België noemen ze negerzoenen namelijk ‘negerinnentetten’, maar daar hoor je niemand over.”
Inmiddels heeft een fan van de cabaretier een nieuwe Facebookpagina aangemaakt onder de naam ‘Brabonergerzoen’:

https://www.facebook.com/1760668954190622/posts/1760669170857267

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Post over ‘Brabonegerzoenen’ verwijderd van Facebook
Sluiten