Els Anker
Els Anker Nieuws 28 aug 2016 / 07:11 uur

Politie: Ga niet met nepwapens de openbare ruimte in

Een nepwapen, bolletjespistool of een ‘BB-gun’ dat op vakantie is gekocht meenemen als souvenir: het lijkt allemaal erg onschuldig. Veel jongeren beseffen echter niet dat het bezit van een nepwapen een forse boete of zelfs een celstraf kan opleveren.

De politie lanceert maandag daarom een nieuwe campagne om ouders en jongeren te wijzen op de gevaren die nepwapens in de openbare ruimte met zich meebrengen. Agenten in elke politieregio in Nederland moeten twee tot drie keer per week hun wapens richten op kinderen die met nepvuurwapens op straat lopen. Volgens de politie zijn de nepwapens van een afstand niet van echte te onderscheiden. Dat schrijft De Telegraaf zondag. De politie Rotterdam nam het initiatief voor de landelijke campagne.

Dood

De campagne moet een halt toeroepen aan het bezit van nepvuurwapens door jongeren, om te voorkomen dat er gewonden of zelfs doden gaan vallen. „Wij zien een duidelijke toename van nepvuurwapens”, aldus een politietrainer in De Telegraaf. „Het is een wonder dat er nog geen doden zijn gevallen.” Het spelen met een nepwapen kan in het uiterste geval namelijk de dood tot gevolg hebben, als een agenten besluiten dat ze moeten schieten.

In 2015 haalde de politie 350 vuurwapens van straat; het aantal in beslag genomen speelwapens bedroeg 140. In 2014 waren dat er nog 129. De politie start de campagne vlak na aanvang van het nieuwe studiesemester, omdat veel Nederlandse vakantiegangers een nepvuurwapen in het buitenland kopen. In andere landen zijn deze imitatiewapens eenvoudiger te koop, omdat de plaatselijke wapenwetten minder streng zijn.

Verboden?

Volgens een woordvoerster zijn nepwapens in principe niet verboden, zolang ze aan de Europese regelgeving voldoen. Pas als er in de openbare ruimte wordt gedreigd met een speelgoedvuurwapen die niet van het echte te onderscheiden zijn, of als een speelgoedwapen anderen schrik kan aanjagen, is het voorwerp verboden. De politie heeft dan voldoende reden om in te grijpen. Het bezit van een nepwapen is dan strafbaar volgens de wet Wapens en Munitie.

Voor mensen die lid zijn van een airsoftvereniging is er echter een uitzondering. Als je boven de achttien jaar bent en de wet kent, dan mag je een airsoftwapen op zak hebben. Dit mag je niet op de openbare weg bij je hebben.

Wees alert

Ook speelgoedwapens vormen een uitsluiting. Let bij het aanschaffen ervan goed op of je een nepwapen koopt dat is goedgekeurd: je herkent het aan de verpakking waarop staat dat het speelgoed is bedoeld voor kinderen jonger dan veertien jaar. Ook is de CE-markering een indicatie. Als dit niet op de verpakking staat, dan mag de politie het speelgoed in beslag nemen.

Als je tóch met een nepvuurwapen rondloopt dat geschikt is om iemand te bedreigen, wordt dat volgens de wet gezien als een misdrijf. Het Openbaar Ministerie vervolgt dan ook streng. Straffen voor jongeren kunnen variëren van een taakstraf tot aan(voorwaardelijke) jeugddetentie; volwassen kunnen een geldboete verwachten. Je kunt er negen maanden gevangenisstraf voor krijgen of een geldboete tot 20.500 euro. Als je voor een dreigende situatie zorgt, loop je het risico om een geldboete te krijgen tot 8.200 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Politie: Ga niet met nepwapens de openbare ruimte in
Sluiten