Rens Oving
Rens Oving Nieuws 16 aug 2016

Opgraving nazi-goudtrein begonnen in Polen

Bij het Poolse plaatsje Walbrzych zijn schatgravers sinds dinsdagochtend hard op zoek naar een nazitrein vol met goud.

Onder leiding van de Poolse amateurhistoricus Piotr Koper en zijn Duitse maat Andreas Richter hebben ze toestemming gekregen van de Poolse overheid om metersdiep te graven.

Het duo Koper en Richter zit al jaren achter de nazitrein vol goud aan. Die zou onder de grond zijn verborgen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en daarna zijn vergeten.

Al tientallen jaren waart de legende over de goudtrein rond. Het zou gaan om een zwaarbewapende trein die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog op transport werd gezet om goud en andere kostbaarheden in veiligheid te brengen. Er zouden zelfs beelden zijn waarop de trein te zien is ergens op een spoor in het zuiden van Polen.

Of die trein echt bestaan heeft, is onzeker. Maar volgens de amateurhistorici, en vele volgers met hen, is het bepantserde voertuig wel degelijk echt. Het goudtransport is nooit gevonden omdat het een tunnelcomplex bij het Poolse plaatsje Walbrzych is ingereden en daar vervolgens ingemetseld werd.

Onder de grond

De amateurhistorici zijn er vast van overtuigd dat de trein nog steeds onder de grond bij Walbrzych, in het nooit afgemaakte tunnelcomplex, verstopt zit. Maar experts die bodemonderzoek deden, konden geen enkel bewijs daarvoor vinden. Wel bleek er op 9 meter diepte een tunnel te zijn, maar aanwijzingen voor een trein werden daarbij niet gevonden.

Koper en Richter lieten zich daar mooi niet door van de wijs brengen en begonnen dinsdag gewoon met graven. Daarvoor kregen ze zelfs medewerking van de Poolse spoorwegen die bereid bleken om het treinverkeer in de buurt stil te leggen.

Koper en Richter krijgen hulp van 35 andere schatgravers. Ze hopen binnen een week of twee de trein op te graven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Opgraving nazi-goudtrein begonnen in Polen
Sluiten