Metro
Metro Nieuws 10 aug 2016 / 19:30 uur

‘Onvruchtbaar’ moet nieuwe definitie krijgen

In Amerika hebben vier lesbische vrouwen de Amerikaanse staat New Jersey aangeklaagd. Ze willen dat de definitie van onvruchtbaarheid wordt aangepast. Op dit moment is een vrouw wettelijk gezien pas onvruchtbaar als ze een jaar lang onbeschermde seks heeft met een man en niet zwanger is geworden.

Daardoor hebben vrouwen die geen seks hebben met een man, geen recht op vergoeding van de dure vruchtbaarheidsbehandelingen door hun verzekeraar. De kwestie lijkt het nieuwste front in de strijd om gelijke rechten voor homoseksuelen, lesbiennes en transgenders.

Tot dusver hebben slechts twee staten – Californië en Maryland – hun wetgeving omtrent onvruchtbaarheid aangepast om rekening te houden met stellen van hetzelfde geslacht. In maar liefst 35 staten zijn verzekeraars sowieso niet verplicht om vruchtbaarheidsbehandelingen te vergoeden.

Gelijkheid

Een woordvoerder van het staatsbestuur wilde niet reageren op de rechtszaak. Verzekeraar Horizon Blue Cross Blue Shield, waarbij alle vier de vrouwen waren verzekerd, lijkt welwillend te staan tegenover de eis van de vrouwen. Een woordvoerder van het bedrijf benadrukte dat de behandeling voor een van de vrouwen uiteindelijk wel is vergoed, ofschoon de vrouw er niet in slaagde zwanger te worden. „Horizon is toegewijd aan gelijkheid, waardeert onze lhbtq-leden en heeft oog voor de unieke uitdagingen waar zij voor worden gesteld in de gezondheidszorg.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Onvruchtbaar’ moet nieuwe definitie krijgen
Sluiten