Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 24 aug 2016
Leestijd: 2 minuten

Ontwerpster boerkini: Verkoop gaat door het dak

Beelden van moslima’s die op het strand van Cannes worden gedwongen hun boerkini uit te trekken voor het oog van alle strandbezoekers, hebben nogal wat losgemaakt. De vrouw die de zogenoemde boerkini ontwierp, heeft ook gereageerd op het voorval: „Ik heb de boerkini ontworpen om vrouwen vrijheid te geven, niet om het weg te nemen”, stelt ze in een column in The Guardian.

Boerkiniverbod

Agenten liepen het strand van Cannes op en vertelden een vrouw dat haar kleding verboden was. Ze kreeg daarnaast een boete van 39 euro. Een andere vrouw overkwam hetzelfde.

Er is al lange tijd veel te doen rondom de boerkini. In 2013 werd in het dorpje Mandelieu-la-Napoule een boerkiniverbod ingevoerd. Daarna hebben steeds meer steden dat voorbeeld gevolgd. Zo werd het alles bedekkende badpak ook verboden in Cannes en Villeneuve-Loubet. Ook in het Corsicaanse stadje Sisco werd een boerkini verboden nadat er een gevecht uitbrak tussen lokale bewoners en een groep Noord-Afrikaanse jongeren. Die zouden boos zijn geworden op toeristen die foto’s namen van vrouwen die in boerkini aan het zwemmen waren.

Dat verbod heeft de ontwerpster van de boerkini, Aheda Zanetti, overigens geen windeieren gelegd. Ze stelt dat de online verkoop van de boerkini sindsdien met 200 procent is gestegen.

Blij met het verbod is ze echter allerminst. Ze ontwierp de boerkini in 2004 en wilde vooral zodat vrouwen kunnen sporten en meegenieten van het strandleven. Volgens Zanetti slaat de Franse politie de plank dan ook volledig mis. De 48-jarige inwoonster van Sydney stelt dat de zwempakken vrijheid en een gezonde levensstijl representeren, in plaats van onderdrukking: „Tegen Frankrijk zou ik graag het volgende willen zeggen: jullie hebben het niet begrepen. Er zijn al genoeg problemen in de wereld om ons zorgen over te maken, waarom er nog meer creëren? Jullie hebben een product dat vrolijkheid en fitheid symboliseert, veranderd in een product van haat.”

Verkeerd begrepen

Dat het dragen van een boerkini nu in sommige delen van Frankrijk verboden is, stemt Zanetti verdrietig: „Ik denk dat ze het volledig verkeerd hebben begrepen. Het is zo’n positief kledingstuk dat vrije tijd, vreugde, plezier, fitheid en gezondheid symboliseert, en nu eisen ze dat vrouwen weggaan van het strand en terug de keuken in gaan?” Volgens Zanetti heeft de boerkini moslima’s juist vrijheid gegeven: „En nu willen ze die vrijheid wegnemen? Wie is er dan beter, de Taliban of de Franse politici? Ze zijn even slecht”, concludeert ze.

De voornaamste reden is dat de Fransen een boerkini niet vinden stroken met de seculiere waarden van het land: „Wat zijn de Franse waarden? Hoe bedoel je dat het niet strookt met Franse waarden, wat betekent dat? Vrijheid? Als jullie ons zeggen wat te dragen en wat niet te doen, jaag je vrouwen terug hun huis in. Als je het land verdeelt en niet luistert, komt er vanzelf iemand die boos wordt. Je duwt mensen weg, isoleert ze – dat is voor geen enkele politicus, in geen enkel land, goed.”

Foto: AFP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.