Steven Musch
Steven Musch Nieuws 31 aug 2016 / 15:13 uur

Noord-Korea traint soldaten met nucleaire rugzakken

Noord-Korea traint soldaten met nucleaire rugzakken die in tijden van oorlog het zuiden kunnen infiltreren. Dat meldt Radio Free Asia, een radiostation dat wordt gefinancierd door de Verenigde Staten, op basis van een anonieme bron.

Het is niet te achterhalen of de beweringen van de anonieme bron waar zijn. Wel is op Noord-Koreaanse propagandafilmpjes van het zeventigjarig jubileum van de Nationale Arbeiderspartij te zien hoe soldaten paraderen met rugzakken waar een geel-zwart radiatiesymbool op staat. Diezelfde rugzakken waren ook al te zien op een parade in 2013.

Zuiveringen en executies

Het bericht van Radio Free Asia komt vlak nadat bekend was geworden dat het regime van Kim Jong Un de vicepremier heeft laten executeren door een vuurpeloton. Twee andere topmannen uit de partij zijn verbannen naar het platteland en ook Yong-jin, de minister van onderwijs, zou volgens Zuid-Koreaanse bronnen voor een vuurpeloton zou zijn geëxecuteerd.

Naast de zuiveringen voert Noord-Korea de propaganda ten aanzien van haar eigen troepen op, als reactie op de recente militaire oefeningen van de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Ongeveer 50.000 Zuid-Koreaanse en 25.000 Amerikaanse militairen nemen op dit moment namelijk deel aan de militaire operatie ‘Ulchi Freedom Guardian’ om Noord-Korea af te schrikken.

‘Een hoop as’

Als reactie daarop brachten Noord-Koreaanse staatsmedia afgelopen dinsdag het bericht naar buiten dat het land ‘geen mededogen zal tonen aan zijn vijanden’. Ook zei de opperste leider Kim Jong-Un eerder al dat hij Seoel en Washington met een preventieve aanval in ‘een hoop as’ zou veranderen. Het is bekend dat het land een klein nucleair arsenaal heeft, maar experts zijn erover verdeeld of Noord-Korea werkelijk de mogelijkheden heeft om die wapens in te zetten door het gebruik van een langeafstandraket.

In januari voerde het land voor de vierde keer een nucleaire explosie uit voor zijn eigen kust en deed verschillende tests met raketten. Dat ondanks waarschuwingen en zware sancties van de Verenigde Naties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Noord-Korea traint soldaten met nucleaire rugzakken
Sluiten