Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 19 aug 2016
Leestijd: 2 minuten

Nog niks gevonden bij ‘opgraving’ nazi-goudtrein

Er waren al heel wat twijfels, maar daardoor lieten de Poolse amateurhistoricus Piotr Koper en zijn Duitse vriend Andreas Richter zich niet van de wijs brengen. Dinsdagochtend begonnen zij bij het Poolse plaatsje Walbrzych te graven naar een nazi-trein vol met goud. Althans daar waren de twee van overtuigd.

‘Teleurstellend’

Volgens de mannen zou de goudtrein onder de grond zijn verborgen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en daarna zijn vergeten. Maar de zoektocht naar deze trein verloopt minder voorspoedig dan de betrokken amateurhistorici hadden verwacht. „De resultaten zijn tot nu toe ietwat teleurstellend, moeten we toegeven”, zei woordvoerder Christel Focken vrijdag.

„Maar uiteindelijk willen we de mythe ontrafelen. Is er iets onder de grond of niet?” Pas een derde van de opgraving is nu klaar en de onderzoekers hebben nog hoop.

Het verhaal

Al jaren gaat een verhaal over de goudtrein rond. De trein zou aan het einde van de Tweede Wereldoorlog Joodse schatten, goud en andere kostbaarheden zoals een ‘amberkamer’ uit een Russisch paleis in veiligheid hebben moeten brengen. Maar de trein verdween.

Volgens de amateurhistorici, en vele volgers met hen, is de ‘nazi-trein’ nooit gevonden omdat het een tunnelcomplex in Polen, bij de plaats Walbrzych, inreed en daar vervolgens ingemetseld werd.

Twijfels

Ondanks twijfels over het bestaan van de trein, gaf de Poolse overheid toestemming aan het team van Koper en Richter om bij de Poolse plaats metersdiep te gaan graven.

Experts die eerder al bodemonderzoek deden, konden geen enkel bewijs vinden voor het verhaal van Koper en Richter. Wel bleek er op 9 meter diepte een tunnel te zijn, maar aanwijzingen voor een trein werden niet gevonden.

Toch is er nu zo’n veertig man aan het graven. Zij houden er rekening mee dat ze met een zoektocht niet alleen de goudtrein van de nazi’s aantreffen, maar ook de stoffelijke resten van duizenden dwangarbeiders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nog niks gevonden bij ‘opgraving’ nazi-goudtrein
Sluiten