Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 3 aug 2016 / 11:25 uur

Nog meer ophef over vastbinden gevangenen Australië

Het filmpje dat vorige week uitlekte over de misstanden in een Australische jeugdgevangenis werd vol verontwaardiging ontvangen. De overheid trok meteen aan de bel: premier Malcolm Turnbull riep direct op tot een grondig onderzoek naar de stand van zaken in dergelijke instanties en Adam Giles besloot totdat er meer bekend werd om vastbinden en zogenaamde hoofdkappen te verbieden.

Nu is er Down Under een nieuw geval van mishandeling opgedoken. Een man met een zware handicap is jarenlang vastgebonden, omdat de bewakers hem niet onder controle hadden. Dit meldt ABC News. Wanneer Malcolm Morton een boze of verdrietige bui heeft en de bewakers niet weten wat ze met hem aanmoeten, wordt de 25-jarige Malcolm vastgebonden. Dit gebeurde sinds zijn verblijf in de gevangenis in Alice Springs.

Pijnlijk

„Omdat hij grote delen van de dag in zijn cel doorbrengt, raakt hij regelmatig gefrustreerd, boos of verveeld, waarna hij zijn hoofd tegen de tralies of de muren van de cel beukt”, vertelt Malcolms voogd Patrick McGee. „Vanwege het feit dat hij een mentale achterstand heeft en hij verblijft in een zwaarbewaakte gevangenis, weten de bewakers niet hoe ze hem moeten behandelen en binden ze hem vast aan een stoel. Hij krijgt dan een soort verdovingsmiddel ingespoten zodat hij weer kalm wordt.”

„Het gebruik van de stoel is barbaars, pijnlijk en levert geen positieve effecten op’, zegt McGee. De zaak van Morton is niet de enige die is opgedoken sinds vorige week. Bij de Australian Human Right Commission zijn ten minste tien vergelijkbare klachten ontvangen. Voorzitter Gillian Triggs zegt dat de overheid „haar handen al jaren in onschuld wast” op dit gebied.

Hieronder vind je het filmpje van Four Corners, waarin je ziet hoe de 17-jarige Dylan Voller wordt vastgebonden in een Australische jeugdgevangenis.

Reageer op artikel:
Nog meer ophef over vastbinden gevangenen Australië
Sluiten