Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 1 aug 2016 / 05:40 uur

Nederlandse bevolking groeit harder door migratie

In de eerste zes maanden van 2016 is de Nederlandse bevolking met 43.000 personen toegenomen, waarvan 35.000 door migratie. Het is de hoogste groei in een eerste halfjaar sinds de start van deze eeuw, meldt CBS.

In het eerste half jaar van 2016 schreven 99.000 immigranten zich bij een Nederlandse gemeente in, 17.000 meer dan een jaar eerder, en meer dan ooit in een eerste halfjaar door CBS gemeten. In totaal emigreerden 64.000 mensen, ongeveer net zoveel als een jaar daarvoor, waarmee het migratiesaldo op 35.000 uitkwam.

De natuurlijke aanwas maakte een kleine groei door tot 7.500 ten opzichte van 5.000 een jaar eerder. Er werden wat meer kinderen geboren en er overleden wat minder mensen.

Immigranten

De bevolkingsgroei is vooral toe te schrijven aan een stijging in het aantal immigranten. Het migratiesaldo was ruim twee keer zo hoog als in het eerste halfjaar van 2015. Een deel van die toename is toe te schrijven aan een groter aantal voormalige asielzoekers dat zich heeft ingeschreven bij een gemeente. De hoge asielinstroom van 2015 is terug te zien in de migratie in 2016.

De bevolkingsgroei in het eerste halfjaar is sinds het begin van deze eeuw niet meer zo hoog geweest. In 2000 en 2001 kwamen er in het eerste halfjaar nog ruim 50.000 personen bij. Toen was nog maar iets meer dan 40 procent van de groei het gevolg van migratie, nu is dat ruim 80 procent.

Foto: CBS.

Oost-Europa

Vooral het aantal Syrische (15.000) en Eritrese (2.000) migranten steeg ten opzichte van een jaar eerder. Ook de Instroom vanuit India en andere Oost-Europese landen als Roemenië, Bulgarije en Hongarije nam toe. Het aantal Polen dat erbij kwam (bijna 5.000) is niet toegenomen, maar zij maken nog wel een groot deel uit van het migratiesaldo.

Bij sommige groepen is er sprake van een vertrekoverschot. Zo gingen er meer autochtone Nederlanders weg dan erbij kwamen, hetzelfde gold voor mensen van Turkse herkomst. Het vertrekoverschot van deze groepen is in het eerste halfjaar van 2016 echter lager dan een jaar eerder.

Foto: CBS.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlandse bevolking groeit harder door migratie
Sluiten