Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 13 aug 2016 / 11:00 uur

‘Nederlands trustkantoor hielp corrupte politici’

Minimaal 1,6 miljoen euro is het bedrag dat twee Spaanse toppolitici met behulp van de Nederlander Hans Leijdesdorff, oprichter van trustkantoor IMFC, weggesluisd hebben. Volgens het Spaanse justitie maakten de transacties met het trutskantoor het witwassen en het betalen van smeergeld mogelijk, zo schrijft NRC Handelsblad.

Het is niet de eerste keer dat voormalig Congreslid Pedro Gómez de la Serna en Gustavo de Arístegui, tot voor kort ambassadeur in India, in opspraak komen wegens het betalen van smeergeld. Zo zouden ze Algerijnen hebben omgekocht bij het binnenhalen van een grote bouwprojecten. Een deel van dat smeergeld zou via Nederland lopen, zo concludeert de Audiencia Nacional dat nog altijd onderzoek doet naar de corrupte politici.

Vooral transacties via de vennootschap Castelino BV, een dochterbedrijf van IMFC, sprongen in het oog. Nader onderzoek – gebaseerd op facturen en mailverkeer – wees uit dat Leijdesdorff deze transactie vaak zelf doorvoerde. Bij het Spaanse bouwconcern – waarvoor de opdrachten in Algerije waar binnen gehaald – werd door hem 1,6 in rekening gebracht.

De Nederlandsche Bank

De Nederlandsche Bank (foto) leeft al langere tijd met gespannen voet ten opzicht van de trustkantorensector. Volgens de DNB doen ze er te weinig aan om illegale transacties te bestrijden. Dit terwijl ze de verplichting hebben om voorafgaand aan elke transactie die ze doorvoeren hun cliënten en de herkomst van de betaling te onderzoeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Nederlands trustkantoor hielp corrupte politici’
Sluiten