Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 12 aug 2016 / 16:50 uur

Mohammed B. krijgt ‘luxere’ cel

De moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., krijgt een andere cel op de afdeling terroristen in de gevangenis van Vught, waar hij het ietsje beter krijgt dan voorheen. Dit meldt de NOS.

Mohammed B. zat tien jaar in Vught in een cel van de Extra Beveiligde Inrichting, maar wordt nu overgeplaatst naar een afdeling waar hij enkele hele kleine verbeteringen kan ervaren. Hij mag iedere week vier keer tien minuten bellen en als hij bezoek krijgt mag hij gewoon aan een tafel zitten met het bezoek. In het verleden mocht B. slechts twee keer tien minuutjes telefoneren en als er bezoek kwam, zaten die mensen achter glas. De gevangene mag een uur per week bezoek ontvangen.

Gehoor

Met deze nieuwe maatregelen geeft Staatsscretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie gehoor gegeven aan een uitspraak van de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming, die meende dat de moordenaar van Van Gogh lang genoeg op een gesloten afdeling heeft gezeten.

Nieuw regime

Vrijdag werd ook bekendgemaakt dat er een nieuw regime is ingevoerd op de terroristenafdelingen van Vught en Rotterdam. Terroristen die in de cel hun straf uitzitten worden ingedeeld in twee categorieën: leiders en volgers. Aan de hand van deze twee categorieën worden de gevangen verdeeld. Leiders worden op zo’n manier geplaatst, dat ze geen ideologieën kunnen overbrengen op ‘volgers’.

De NOS schetste ook een dag in het leven van gevangene Mohammed B. Als gevangene mag hij zo’n drie uur per dag zijn cel uit. Hij mag het gebouw niet uit, tenzij hij naar de rechtbank moet en als hij (of andere gevangen) contact hebben gehad met de buitenwereld worden zij uitgebreid gefouilleerd en gevisiteerd (er wordt in de lichaamsholtes gekeken).

Mohammed B. mag niet werken. Het belangrijkste op een dag is koken en sporten. Er is een keuken en fitnessruimte. In zijn cel staat een bed, kast, wc, wastafel, tafel en televisie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mohammed B. krijgt ‘luxere’ cel
Sluiten