Bastiaan Kleinjan
Bastiaan Kleinjan Nieuws 1 aug 2016 / 18:45 uur

Moeilijke woorden in de ban in Tadzjikistaanse media

In de voormalige Sovjetrepubliek Tadzjikistan is het voor journalisten vanaf heden strikt verboden om nog moeilijke woorden te gebruiken in de artikelen die ze schrijven. Journalisten die dat wel doen, riskeren een boete oplopend tot 90 euro.

Dat heeft het persbureau RIA Novosti bekendgemaakt. Gavkhar Sharifzoda van de taalcommissie van Tadzjikistan vertelt: „Er zijn voorbeelden van journalisten die per dag tot tien woorden gebruiken die onbegrijpelijk zijn voor de regelmatige lezers, kijkers of luisteraars.”

Journalisten doen met hun manier van ingewikkeld schrijven de normen van de officiële taal geweld aan. Iedereen moet zich volgens Sharifzoda houden aan de regels voor het schrijven van teksten. Journalisten in Tadzjikistan denken voortaan dus wel twee keer na voor ze fiducie gebruiken als synoniem voor vertrouwen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Moeilijke woorden in de ban in Tadzjikistaanse media
Sluiten