Remco Visser
Remco Visser Nieuws 19 aug 2016
Leestijd: 1 minuut

‘Mexicaanse politie executeerde 22 kartel-leden’

De Mexicaanse politie is tijdens een confrontatie met een drugskartel bij de plaats Tanhuato flink zijn boekje te buiten gegaan. Dat concludeerde de Mexicaanse Nationale Mensenrechtencommissie. Agenten zouden zeker 22 vermeende bendeleden hebben geëxecuteerd en bovendien twee arrestanten hebben gemarteld en lichamen hebben verbrand.

De veiligheidsdiensten openden in mei 2015 de aanval op een ranch waar zich gewapende mannen hadden verzameld. Daarbij kwamen ten minste 42 verdachten en één van de agenten om het leven. Het zou gaan om leden van het kartel Jalisco Nieuwe Generatie (JNG).

Na een initiële schotenwisseling tussen de bendeleden en de 42 federale agenten werd er versterking opgeroepen. Niet veel later arriveerden er nog 54 dienders en een politiehelicopter, die volgens het rapport ruim 4000 kogels op de boerderij zou hebben afgevuurd. Daarnaast zou er door de agenten zijn doorgevuurd nadat enkele kartel-leden de wapens al hadden neergelegd.

Manipulatie

Uit onderzoek van de mensenrechtenwaakhond is tevens gebleken dat de politie de plaats delict heeft gemanipuleerd. Zo zouden zeven lichamen en meerdere wapens zijn verplaatst, waardoor het leek dat de bendeleden elkaar onder vuur hadden genomen. De commissie kon bovendien niet meer achterhalen wat de doodsoorzaak was van vijftien van de gedode verdachten.

Foto: ANP

De autoriteiten reageren terughoudend op de onthulling. Volgens nationale veiligheidscommissaris Renato Sales is het onderzoek naar de gevechten nog gaande. Hij riep de politiek op met duidelijke richtlijnen te komen over wapengebruik door de veiligheidsdiensten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Mexicaanse politie executeerde 22 kartel-leden’
Sluiten