Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 29 aug 2016 / 08:02 uur

Man was 26 jaar slaaf en moest vechten voor de lol

Hij werd ontvoerd, leefde in een schuurtje, moest veertien uur per dag werken en werd gedwongen te vechten voor de lol van zijn ontvoerders. De 46-jarige Michael Hughes werd in 2014 na 26 jaar gevangenschap bevrijd door de politie in Wales en doet nu voor het eerst zijn verhaal.

Aan The Sunday Times vertelt hij dat hij moest vechten, voor zijn ontvoerders was dat dan alsof ze naar een sportwedstrijd kijken. „Ze stonden daar dan maar, lachend en zeiden: ‘Kijk, mijn zwerver doet het beter dan jouw zwerver’ en dan kreeg hij een klap of een schop om weer harder door te gaan.”

27 jaar cel

Hughes leefde in een schuurtje en mocht geen gebruik maken van een toilet: „We moesten het gewoon in de velden doen” zei hij daarover. Zijn ontvoerders (een familie zigeuners), zijn inmiddels veroordeeld voor het ontvoeren van Hughes en een andere man die ‘Mr. K’ wordt genoemd.

De veroordeling vond plaats in mei van dit jaar. De leden zijn bestraft voor het in gevangenschap houden van de mannen, maar ook voor de gedwongen gevechten en mishandeling. De Cardiff Crown Court heeft de bende veroordeeld tot 27 jaar celstraf, bijna net zo lang als de slaventijd van Hughes.

Aan het hoofd van de gang zou vader Patrick Joseph Connors (links op de foto) staan, hij dwong de twee dakloze mannen samen met zijn zoons (rechts) 26 jaar lang te leven en te werken in erbarmelijke omstandigheden. Ze kregen wel ‘betaald’ voor hun werk, tien pond per dag. De mannen hadden echter geen enkele mogelijkheid en/of vrijheid om dit geld uit te kunnen geven.

Bouwvakkers

Connors gebruikte de mannen als slaven en liet ze slapen in schuurtjes en caravans zonder verwarming of stromend water. Overdag moesten Hughes en Mr. K werken als bouwvakkers, ze moesten onder andere wegen asfalteren. Als ze probeerden te ontsnappen, dreigden vader Connors of zijn zoons met geweld.

Ontsnappingspoging

Hughes was nog maar 19 toen hij werd meegenomen door de familie Connors, pas na 26 jaar als slaaf werd hij bevrijd. De andere man wordt alleen geïdentificeerd als ‘de 41-jarige Mr. K’. Eén keer is het de mannen gelukt het terrein te ontsnappen. Helaas werden ze toen al snel betrapt, neergeslagen en mee teruggenomen naar de familie in Cardiff, Wales.

Na 26 jaar slavernij heeft de politie de mannen bevrijd en zijn de ontvoerders veroordeeld. Hughes heeft nu voor het eerst zijn verhaal gedaan en hoopt zijn normale leven weer op te pakken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Man was 26 jaar slaaf en moest vechten voor de lol
Sluiten