Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 17 aug 2016
Leestijd: 2 minuten

Lidl pakt giftige stoffen in verpakkingen aan

Via kartonnen verpakkingen komen er gevaarlijke stoffen in ons eten terecht. Daar gaan Lidl en Jumbo nu iets aan doen. Dat meldt voedselwaakhond Foodwatch woensdag.

Supermarktketen Lidl gaat strenge limieten stellen voor de vervuiling van hun producten, Jumbo heeft ook actie ondernomen. De winkel heeft strenge inkoopvoorwaarden opgesteld, maar die maatregelen gaan minder ver dan die van Lidl. Dat hebben beide ketens aan Foodwatch laten weten. Lidl accepteert geen detecteerbare hoeveelheid MOAH meer, een giftige stof die kanker zou veroorzaken. Ook hanteert de keten een maximum van 2 mg/kg voor een andere giftige stof genaamd MOSH. Jumbo wil ook geen grammetje MOAH in zijn producten, al stelt de winkel geen limiet voor de stof MOSH.

Albert Heijn en Aldi hebben nog niets gedaan om de giftige stoffen uit hun producten te weren. „Dat is erg teleurstellend. De achterblijvers kunnen de komende tijd acties verwachten”, zegt Sjoerd van de Wouw, campagneleider bij Foodwatch. Albert Heijn werkt momenteel aan een nieuw beleid. „Stoffen als MOAH waarvan Schippers erkent dat ze kankerverwekkend kunnen zijn, hoor je als Albert Heijn en Aldi toch niet in je producten te willen hebben.”

Verantwoordelijk nemen

Foodwatch is blij met deze acties van Lidl en Jumbo, maar wil dat meer bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen. Eerder deed minister Edith Schippers van Volksgezondheid ook een oproep aan bedrijven om voedselveiligheid te waarborgen. Ze erkende dat stoffen als MOAH kankerverwekkend kunnen zijn en is dan ook voor Europese wetgeving om deze stof in eten terug te dringen. Afgelopen maand riep ze bedrijven, als antwoord op Kamervragen, uitdrukkelijker op om actie te ondernemen. „De bedrijven zijn zelf verantwoordelijk om veilige producten op de markt te brengen en deze veiligheid met adequate beheersmaatregelen te kunnen garanderen.”

Negen maanden geleden deed Foodwatch onderzoek naar giftige stoffen in verpakkingsmateriaal. Daarvoor werden 120 alledaagse producten getest. Daaruit bleek dat negen van de twaalf huismerkproducten van Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Lidl niet veilig zijn; die bevatten de gevaarlijke minerale olie MOAH. Dit komt meestal doordat resten van de olie uit de oude drukinkt in de kartonnen verpakkingen zitten. Door bijvoorbeeld verdamping kan die in het voedsel komen, wat tot kanker en orgaanschade zou kunnen leiden.

Giftige hagelslag

Na dit onderzoek bleken weinig supermarkten iets met de uitslagen gedaan te hebben. Uit recente hertests bleken de producten nog steeds vervuild te zijn. Zo bevatten onder andere rijst, pasta, cornflakes en hagelslag giftige stoffen. In bijna de helft van de onderzochte producten bleek MOAH te zitten en in 92 procent de stof MOSH. Foodwatch: „Meer dan een half jaar na onze eerste test liggen er nog steeds sterk vervuilde producten in het winkelschap. De door de minister gewenste ‘eigen verantwoordelijkheid’ van bedrijven is ver te zoeken." Een groot deel van de onderzochte producten bleek vervuild.

Onderzoeksresultaten juli 2016: negen van de twaalf producten vervuild
Bron: Foodwatch

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Lidl pakt giftige stoffen in verpakkingen aan
Sluiten