Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 1 aug 2016
Leestijd: 3 minuten

Lekker toch? Strand schoonmaken tijdens je vakantie

Een door de wind fladderende plastic vuilniszak in haar rechterhand, een afvaltang in haar linker. De 30-jarige Maria Kuznetsova stapt stevig door op het strand van Cadzand. Haar ogen gefocust op de grond voor haar. Ziet ze iets wat een andere kleur heeft dan de grijze schelpjes of het lichtbruine zand voor haar? Dan schiet ze erop af.

Immense schoonmaak

Maria heeft, zoals ze het zelf gelukzalig noemt, een ‘minivakantie’ in Zeeland. „Lekker de zeelucht opsnuiven.” Maar dan wel tijdens twee dagen afval rapen. Een vakantie die deels bestaat uit het meedoen aan de Beach Clean Up Tour van stichting De Noordzee.

Maandag werd het startsein gegeven van deze immense strandschoonmaak. In Cadzand liep een twintigtal mensen gewapend met vuilniszakken zeven kilometer strand af op zoek naar zooi van een ander. Op datzelfde moment begon bijna 500 kilometer verder, op het eiland Schiermonnikoog, ook een groepje afval te rapen.

Meer dan 1500 mensen zullen de komende dagen meedoen in 28 verschillende etappes om zo vrijwel elk stukje kust van ons land ‘schoon te rapen’. Over twee weken moet de klus geklaard zijn en ontmoeten de groepen elkaar halverwege in Zandvoort.

Irritatie

„Belachelijk”, noemt Maria het achterlaten van afval. Kranig verweert ze zich tegen de wind die haar vuilniszak continu doet opwaaien. „Ik vind het echt verschrikkelijk als ik zie wat sommige mensen van zich afgooien. Daarom doe ik mee. Als ik wat kan doen, moet ik het doen.”

Geduldig probeert ze een sigarettenpeuk met de afvaltang op te pikken. Het kost haar een halve minuut. In een drafje spoedt ze zich weer naar de groep. „Ja ik weet ook wel dat er morgen weer peuken liggen op dit strand. Maar het gaat om het voorbeeld. Mensen zien ons nu schoonmaken, misschien helpt het en denken ze morgen: ik loop even naar de prullenbak.”

Zomaar een dagje helpen, zoals de meeste vrijwilligers doen, vond de Arnhemse wat kort. Zij heeft vier strandschoonmaakdagen in de planning. „Eerst twee dagen een minivakantie in Zeeland en volgende week twee dagen in de buurt van Den Helder. Ik heb dit jaar geen strandvakantie geboekt, maar zo voelt het toch als ik hier bezig ben.”

Watertje

Iets minder enthousiast is de 7-jarige Sanne. De gedrevenheid van een uur geleden bij de start is sterk verminderd. „Eerst wat water drinken en dan gaan we nog even door”, moedigt haar moeder Kathleen Chadwick aan. Het lijkt te helpen. Samen met haar 10-jarige zus Lisa wordt er weer lustig op los geraapt. Maar of de finish zeven kilometer verderop wordt gehaald, is de vraag. „Als het echt niet meer gaat, haalt mijn vriend ze op”, zegt Chadwick. „We zijn hier op vakantie en ik wil mijn dochters het goede voorbeeld geven. Wij zijn niet zo’n gezin dat heel extreem met het milieu bezig is, maar afval hoort in de vuilnisbak. Ik vind het belangrijk ze die les mee te geven.”

Een plastic ijspapiertje wordt met trots door de twee meiden in de vuilniszak gedaan. „Ik kan me ook eigenlijk wel voorstellen dat dit op het strand achterblijft”, zegt Kathleen. „Als het waait en je trekt zo’n ijspapiertje los, is het plastic voor je het weet weggevlogen.”

Lege chipszakken of frisdrankflessen worden niet in grote hoeveelheden gevonden. „Het is hier al behoorlijk schoon, hè”, zucht Ria van Minnen. Om snel te vervolgen: „Dat is natuurlijk een goed teken, hoor. Maar het geeft vandaag wel wat minder voldoening.”

Meedoen?

Meedoen? Dat kan. „Hoe meer vrijwilligers, hoe beter”, laat Stichting De Noordzee weten. Inschrijven voor een etappe kan via beachcleanuptour.nl/etappes. Vorig jaar haalden ruim 2000 vrijwilligers 11.555 kilo afval van de stranden. Volgens de organisatie liggen er per 100 meter strand gemiddeld 375 stuks afval. Ruim 90 procent daarvan is plastic. En dat is niet best voor zeedieren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Lekker toch? Strand schoonmaken tijdens je vakantie
Sluiten