Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 1 aug 2016 / 16:05 uur

Lekker begin van je vakantie: koffers foetsie

Je kijkt er zo naar uit: relaxen op je zomervakantieadres. Zonder zorgen. Totdat je met het vliegtuig landt en je bagage niet. En de koffers zijn niet zomaar ’even kwijt’, maar spoorloos verdwenen. Het overkwam Marc van Amerongen en zijn vrouw en twee kinderen op Rhodos. „We krijgen 100 euro per vermiste koffer geloof ik om spullen voor te komen, maar ik vertik het om hier in een goedkoop Pokémon T-shirt te gaan lopen. Dat gaat me te ver.”

Luchtbedden, duikbrillen voor de kinderen van 10 en 12 jaar, zwembroeken, kleding, toiletspullen. Foetsie. Drie van de vier koffers van Van Amerongen zijn sinds zaterdagavond spoorloos. Niet alleen zij, maar ook tien andere gezinnen stonden beteutert te kijken op de luchthaven toen de bagageband ineens leeg bleef. „Een vrouw die zwanger is van een tweeling mist nu haar medicijnen die in de vermiste koffer zitten”, zegt Van Amerongen. „De volgende keer ga ik toch beter bedenken wat we in onze handbagage meenemen.”

Doe het zelf

Van Amerongen voelt zich aan zijn lot overgelaten door de reisorgansatie waar hij een pakketreis heeft geboekt. Nadat hij ter plekke een PIR-formulier had ingevuld – waarmee de luchtvaartmaatschappij naar de bagage kan zoeken-, vertelde de reisleidster doodleuk dat hij zelf maar naar de bagage-afhandeling moet blijven bellen om op de hoogte te blijven.

„Je verwacht dat ze zeggen: hier heb je een toilettasje met een tandenborstel, een taxi en ga lekker aan het zwembad liggen. Wij houden je op de hoogte. Maar niets daarvan. We hebben nog anderhalf uur op een andere bus moeten wachten die ons naar het hotel zou brengen, omdat de onze al weg was. Het enige wat wij van onze reisorganisatie hebben gekregen is een 0900-nummer die we van hieruit niet eens kunnen bellen.”

Van Amerongen liet zijn ouders vanuit Nederland naar de reisorganisatie bellen, maar zij kregen te horen dat Van Amerongen het lokaal moet regelen. Nadat hij daarom maar boos werd op de reisleidster – „die er niets aan kan doen, maar het lucht lekker op” – beloofde zij hem te helpen. Tot op heden heeft dit geresulteerd in ’het vermoeden’ dat er waarschijnlijk twee van de drie zijn teruggevonden.

Het wereldwijde volgsysteem voor vermiste bagage Worldtracer kan de drie koffers echter niet vinden. „Met DHL kun je precies zien waar je pakje is, maar ondanks alle labels op je koffer die gelinkt zijn aan je paspoort, kan je koffer zomaar een verkeerde afslag nemen. Het is wonderlijk.”

In de kleine lettertjes staat dat de reisorgansator 48 uur mag doen over het leveren van de bagage op de plaats van bestemming. Deze loopt maandagavond om 23.30 uur af. Volgens ConsuWijzer kan Van Amerongen zijn reisorganisatie aansprakelijk stellen als hij een pakketreis heeft geboekt. „De reisorganisator is verantwoordelijk voor het goed uitvoeren van uw reis. Daar hoort ook het vervoer van uw bagage bij.”

Herkenbaar

Ellen van Beek herkent dit verhaal. Vorig jaar kwam haar koffer niet aan op het Griekse eiland Kefalonia. Ook zij werd aan haar lot overgelaten door de (een andere) reisorganisatie. „Na een paar keer bellen naar de luchthaven bleek mijn koffer te zijn gevonden”, vertelt ze. „De medewerker beloofde het na zijn werk te komen brengen. Dat werd middernacht.”

Vorig jaar raakten er wereldwijd per duizend luchtvaartpassagiers bijna zeven koffers zoek, blijkt uit het ’SITA baggagereport 2016’, de organisatie die jaarlijks onderzoek doet naar de bagage-afhandeling binnen de luchtvaartbranche.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lekker begin van je vakantie: koffers foetsie
Sluiten