Metro
Metro Nieuws 14 aug 2016 / 06:35 uur

‘Kinderen misbruikt in Griekse vluchtelingenkampen’

Jonge kinderen zijn seksueel misbruikt in officiële Europese vluchtelingenkampen. Dat schrijft de Britse zondagskrant The Observer op gezag van liefdadigheidsinstellingen en mensenrechtenorganisaties.

Sommige kampen zouden zo onveilig zijn dat jongeren ’s avonds doodsbang zijn om hun tenten te verlaten. Het gaat vooral om de kampen die in Griekenland zijn ingericht en die door de Griekse overheid worden gerund. Zo is er een kamp in een voormalige wc-papierfabriek bij Thessaloniki, waar vrouwen ’s nachts niet naar de gemeenschappelijke wc’s durven te gaan.

Verhuizen

In het kamp met 1.400 vooral Syrische vluchtelingen zou onder anderen een zevenjarig meisje zijn misbruikt. Volgens een vrijwilliger in het vluchtelingenkamp moest een Iraakse familie hierdoor noodgedwongen verhuizen naar een noodopvang buiten het kamp.

„De familie kan het nog steeds niet geloven”, aldus de vrijwilliger tegen The Observer. „Het heeft het meisje voor het leven getekend.”

Autoriteiten

Anita Dullard van de Internationale Federatie van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan, zegt dat er inderdaad een toename is van incidenten van seksueel geweld in Griekse vluchtelingenkampen en dat zij de regering op de hoogte heeft gesteld.

Ook heeft UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, haar zorgen uitgesproken tegen de Griekse autoriteiten.

Reageer op artikel:
‘Kinderen misbruikt in Griekse vluchtelingenkampen’
Sluiten