Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 29 aug 2016 / 09:35 uur

Kankerpatiënten verliezen vingerafdruk door medicijn

Capecitabine is een veelgebruikt medicijn om onder andere uitzaaiende borst- en darmkanker tegen te gaan. Het wordt gebruikt bij patiënten die chemotherapie ondergaan. Dat veel patiënten door de chemo hun haar verliezen lijkt algemeen bekend, maar dat zij ook hun vingerafdrukken verliezen niet.

Nieuw onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum en de politie wijst echter uit dat bij één op de zeven patiënten het reliëfpatroon van de vingertoppen verdwijnt. 150 patiënten deden mee aan het bijzondere onderzoek. Zij slikten allemaal het middel Capecitabine (merknaam Xeloda).

Het middel Capecitabine. Bron: ANP

Deze 150 deelnemers gaven in totaal 337 keer hun vingerafdrukken af, een aantal van die keren was er geen patroon te herkennen. Vingerafdrukken zijn wel erg belangrijk in de huidige maatschappij. En dan niet alleen voor het ontgrendelen van je telefoon.

Lastig reizen

Nederlanders hebben hun vingerafdrukken onder andere nodig als ze op reis gaan naar de Verenigde Staten. De onderzoekers raden patiënten met reisplannen dan ook aan om een brief met uitleg van de oncoloog mee te nemen.

De aanleiding

Het idee om dit onderzoek uit te voeren kwam uit onverwachte hoek. Een stagiaire op de afdeling forensische opsporing van de politie had zelf een opa die na een chemokuur ineens niet meer naar zijn werk kon. Niet omdat hij uitgeput was van de chemo, maar simpelweg omdat de toegangsdeur zijn vingerafdruk niet meer kon lezen. Zij vroeg zich daarna af of anderen hier ook last van hadden.

Hoe kan dat?

Verpleegkundig specialist Leni van Doorn van het Erasmus MC volgde 66 deelnemers aan het onderzoek en nam voor, tijdens en na de behandeling vingerafdrukken af, schrijft de Volkskrant. Experts van de politie bekeken de afdrukken vervolgens. Hieruit bleek dat binnen acht weken van behandelingen veertien procent van de patiënten al een ernstig verslechterde vingerafdruk had.

Hoe dat kan is nog onduidelijk, zegt hoogleraar Ron Mathijssen, internist-oncoloog in het Erasmus MC, tegen de krant: „Mogelijk veroorzaakt het medicijn een verweking van de vingertoppen waardoor makkelijker slijtage optreedt.”

Het was al bekend dat het middel Capecitabine huidafwijkingen aan handen en voetzolen kan veroorzaken. Er is echter geen verband tussen deze huidafwijkingen en het aantasten van de vingerafdrukken. In Nederland slikken zo’n twaalfduizend mensen dit specifieke medicijn, dus zouden ongeveer 1600 van hen de problemen met de vingertoppen moeten ervaren.

Geen misdaadsucces

Wie nu denkt de perfecte misdaad te kunnen plegen zonder vingerafdrukken achter te laten heeft het echter mis. Bij de recherche gebruiken ze namelijk wel meer dan dat. Bandensporen, haren of schoenafdrukken leveren bijvoorbeeld ook uitstekend bewijs.

De afdruk verdwijnt ook niet voorgoed, zodra mensen zijn gestopt met het middel komen de afdrukken in twee tot vier weken in de oude vorm terug.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kankerpatiënten verliezen vingerafdruk door medicijn
Sluiten