Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 aug 2016 / 16:00 uur

Kamervragen over ‘zuivering’ Turkse ambassade

De VVD is bezorgd over uitspraken die de hoge Turkse diplomaat Kurtulus Aykan maandag heeft gedaan over aanhangers van de Gülen-beweging in een interview met het AD.

Kamerlid Han ten Broeke heeft Kamervragen gesteld. Hij wil onder meer weten of het klopt dat ambassademedewerkers zijn weggestuurd omdat ze banden met de Gülen-beweging zouden hebben.

Teruggeroepen

De Turkse ambassade heeft maandag laten weten dat vijf medewerkers zijn teruggeroepen naar Ankara. Dat is gebeurd naar aanleiding van het onderzoek naar aanhangers van de volgens Turkije terroristische Gülen-beweging, die achter de mislukte coup in juli zou zitten. De vijf zijn volgens de ambassade nog wel in dienst.

„We hopen dat ze aan het einde van het onderzoek zullen worden vrijgesproken en in staat zijn om terug te keren naar hun posten”, aldus de verklaring.

Bemoeienis

Ten Broeke is ook bezorgd over een uitspraak waaruit volgens hem is op te maken dat de Turkse veiligheidsdiensten zich bemoeien met burgers in Nederland.

Op de vraag wat zaakgelastigde Aykan ervan vindt dat er namen van Turkse Nederlanders op sociale media worden genoemd als Gülen-aanhangers, antwoordt hij in het AD: „Wie veertig jaar lang heeft geïnfiltreerd, wordt vroeg of laat door onze diensten opgespoord.”

De ambassade herhaalde maandag in de verklaring dat FETÖ, zoals de Turkse regering de vermeende terreurbeweging noemt, in veel landen is geïnfiltreerd in overheden, media en politiek. „We vertrouwen erop dat deze landen alle noodzakelijke maatregelen nemen tegen deze organisatie”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Kamervragen over ‘zuivering’ Turkse ambassade
Sluiten