Rens Oving
Rens Oving Nieuws 25 aug 2016 / 15:35 uur

Italiaanse aarde trilt vaker met dodelijk gevolg

Een platgebombardeerd oorlogsgebied, een andere omschrijving is nauwelijks denkbaar voor de ravage in Amatrice, Accumoli en Pescara del Tronto. In de zwaar getroffen dorpjes en stadjes in het bergachtige Umbrië liggen hele straten in puin.

Twee dagen na de ramp waren reddingswerkers nog steeds op zoek naar overlevenden onder het puin. Honderden mensen zijn nog vermist.

Bergen zakken in

Aardbevingen zijn nooit te voorspellen maar in de Italiaanse Apennijnen zijn ze wel te verwachten. Het gebergte dat zich in de lengte van de Italiaans laars uitstrekt, ligt op een breuklijn van verschillende aardplaten die langzaam uit elkaar bewegen. De bergen zijn eigenlijk langzaam in dit gat aan het wegzakken, met daarbij van tijd tot tijd heftige schokken als gevolg. Het Italiaanse schiereiland is daardoor een van de plekken in Europa waar de aarde het vaakst schokt.

Een paar keer per eeuw komt er wel een zware beving voor in Italië. Zoals in 1915 toen een beving in bijna hetzelfde gebied als nu meer dan 30.000 slachtoffers maakte. De schok van 7 op de school van Richter was de sterkste ooit gemeten in het gebied en een van de dodelijkste aardschokken in de Italiaanse geschiedenis.

L’ Aquila

Daarna bleef de aarde regelmatig beven. In 2009 werd het Middeleeuwse stadje L’ Aquila zwaar getroffen. Bij een aardbeving die iets sterker was dan die van woensdag raakten duizenden gebouwen zwaar beschadigd. 295 mensen vonden de dood. Vooral moderne gebouwen in het middeleeuwse stadje overleefden de aardbeving niet.

Voor de wederopbouw van de stad werden honderden miljoenen euro’s uitgetrokken. Maar nog steeds staan grote delen in de steigers. Zoals wel vaker in Italië waar corruptie en criminaliteit bouwprojecten parten spelen.

Te laat

Dat er ook nu weer zoveel schade is, laat weer zien dat veel Italiaanse huizen nog steeds niet gebouwd zijn op aardbevingen. Nieuwbouw moet sinds het begin van deze eeuw aan allerlei eisen voldoen. Oude gebouwen zouden eigenlijk ook aardbevingsbestendig gemaakt moeten worden, maar dat kost veel geld en tijd. Niet zelden worden broodnodige renovaties daarom uitgesteld. Maar als de aarde dan onverwacht begint te schokken, is het te laat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Italiaanse aarde trilt vaker met dodelijk gevolg
Sluiten