Remco Visser
Remco Visser Nieuws 26 aug 2016 / 19:00 uur

‘IS-kopstuk zat vast in Abu Ghraib-gevangenis’

Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van terreurbeweging Islamitische Staat, zat in 2004 in de beruchte Abu Ghraib-gevangenis. Dat heeft het Amerikaanse leger bevestigd aan de Amerikaanse onderzoekswebsite The Intercept.

Dat Baghdadi door de Amerikanen gevangen werd genomen tijdens de bezetting van Irak was al bekend, maar tot nu toe werd gedacht dat hij in Camp Bucca zat, in het zuiden van Irak.

De IS-leider stond niet onder zijn eigen naam, Ibrahim Awad Ibrahim al-Badri, geregistreerd, maar onder een nummer, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse leger. Volgens The Intercept zat hij acht maanden in Abu Ghraib en werd hij pas in oktober 2004, twee maanden voor zijn vrijlating, overgeplaatst naar Camp Bucca.

Foto: Abu Bakr al-Baghdadi

Berucht

De gevangenis in Baghdad had ten tijde van het bewind van Saddam Hussein al de reputatie van de de meest brute gevangenis in Irak, waar extreme vormen van martelingen en executies aan de orde van de dag waren.

Maar in 2004 kwam Abu Ghraib pas écht wereldwijd in opspraak, nadat beelden opdoken van misbruik en vernedering van gevangenen door een groep Amerikaanse militairen. Naar aanleiding van uitgelekte foto’s werden uiteindelijk 9 soldaten veroordeeld.

Sluiting

De gevangenis werd in september 2006 gesloten, nadat ze eerder was overgedragen aan de Iraakse autoriteiten. Er zaten toen 2000 gevangenen vast. In februari 2009 werd de gevangenis heropend onder de naam Centrale Gevangenis van Bagdad. In april 2014 werd bekendgemaakt dat de gevangenis opnieuw zou worden gesloten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘IS-kopstuk zat vast in Abu Ghraib-gevangenis’
Sluiten