Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 5 aug 2016

In een vinexwijk scheiden ze minder vaak

IJburg, Almere Buiten of Leidsche Rijn. Al deze vinexwijken zijn trekpleisters voor jonge stellen die er een ‘perfect’ huisje-boompje-beestjebestaan leiden. Toch zouden zij ongelukkig zijn en snel weer scheiden, zo heerst de opvatting. IJburg-Scheiburg, heet dat. Maar van die mythe blijkt niets waar. Stellen in zo’n wijk scheiden minder vaak dan koppels die ergens anders wonen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Van iedere 1000 stellen die op 1 januari 2014 in een vinexwijk woonden, waren er 26 een jaar later niet meer bij elkaar. Over heel Nederland gezien, gingen er meer koppels uit elkaar, namelijk 33 op de 1000.

Lagere scheidingskans

„Bewoners van een vinexwijk zijn niet doorsnee”, zegt Jan Latten van het CBS. In vinexwijken wonen vaak gezinnen met kinderen, een hoog inkomen en mensen met een koopwoning. Stellen met deze kenmerken hebben volgens het CBS een lagere scheidingskans en zijn meer met hun toekomst bezig. Dit geldt ook voor koppels die niet in een vinexwijk wonen. Het maakt dus niet uit waar dit type stel woont, zowel op landelijk niveau als in een vinexwijk gingen deze koppels vrijwel even vaak uit elkaar, respectievelijk 14 en 15 op de 1000.

Bron: CBS

Laag inkomen = grotere scheidingskans

Er is een verschil in scheidingskans tussen stellen die meer en minder te bestellen hebben. Zo scheiden koppels met kinderen die een laag inkomen en een huurhuis hebben drie keer vaker dan koppels die meer verdienen en in een koophuis wonen.

Kijkend naar alle vinexwijken is de kans op een scheiding overal tussen de 15 en 35 per 1000 stellen. Alleen in Almere Poort gaan er meer stellen uit elkaar, in 2014 tekenden ruim 51 op de 1000 koppels de scheidingspapieren.

Bron: CBS

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
In een vinexwijk scheiden ze minder vaak
Sluiten