Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 29 aug 2016 / 11:00 uur

Hoofdluis van alle leeftijden: voorkom en genees

Niet alleen basisscholieren, maar ook scholieren op de middelbare school hebben regelmatig last van hoofdluis. Hetzelfde geldt voor kinderen onder de 4 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Uit het onderzoek bleek dat hoofdluis dus van alle leeftijden is. Kinderen op de basisschool scoren wel het hoogst. Van alle meldingen afkomstig van kinderen die naar de basisschool gaan, had 28% last van hoofdluis. Bij de middelbare scholieren was dat 19%, bij kinderen onder de 4 jaar 17%. Bij volwassenen komt hoofdluis het minst voor (11%).

Verder blijkt dat vooral meisjes last hebben van hoofdluis. Liefst driekwart van de hoofdluismeldingen kwam van een meisje. De mogelijke verklaring ligt in het feit dat meisjes langer haar hebben dan jongens.

Hoofdluis is niet schadelijk, maar vooral vervelend omdat ze voor veel jeuk kunnen zorgen.

Hoe kun je hoofdluis voorkomen?

Om te voorkomen dat je last krijgt van kriebelende beestjes op je hoofd, geeft het RIVM één belangrijk advies. Een regelmatige controle op hoofdluis, bijvoorbeeld een keer per maand, is van groot belang. Bij basisscholen gebeurt dit vaak eenmaal na de schoolvakantie, voor middelbare scholieren of jongere kinderen is deze vaste controle er niet.

Het RIVM raadt ouders dan ook aan een keer in de maand zelf een luizencontrole uit te voeren bij het kind.

De haren van dit meisje worden woensdag gecontroleerd op haarluizen en neten.

Wat als je hoofdluis hebt?

Mocht je dan toch constateren dat er sprake is van hoofdluis, is het belangrijk direct te beginnen met de behandeling. Wat kun je doen?

Ten eerste moet het haar twee weken lang elke dag worden gekamd met een fijntandige kam. Hier zijn speciale ‘luizenkammen’ voor. Dit kan eventueel worden gedaan in combinatie met een antihoofdluismiddeltje.

Daarnaast moeten familieleden, (ouders van) vrienden en sportclubs worden ingelicht. Het is namelijk belangrijk dat anderen in de omgeving tegelijk controleren op hoofdluis en ook tegelijk overgaan tot behandeling. Gebeurt dat niet, is de kans groot dat de hoofdluis binnen de kortste keren weer terug is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoofdluis van alle leeftijden: voorkom en genees
Sluiten