Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 23 aug 2016 / 09:59 uur

Hitteprotocol veevervoer van kracht: wat is het?

Het belooft warm te worden de komende dagen. Volgens weeronline is het vooral woensdag, donderdag en (deels) vrijdag warm in het land. Vanwege de hoge temperaturen is vanaf dinsdag het Nationaal Hitteplan actief voor mensen, maar sinds 1 juli van dit jaar is er ook een zogenaamd hitteprotocol voor veetransporten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft laten weten dat het hitteprotocol woensdag voor de tweede keer ingaat. Wat houdt het hitteprotocol precies in?

Wat is het?

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedsel (LNV) heeft met onder meer veetransporteurs en slachthuizen in een protocol vastgelegd hoe varkens, runderen en andere dieren tijdens het vervoer het best kunnen worden beschermd tegen uitdroging en hittestress. Zo kunnen transporteurs voorkomen dat de dieren die ze vervoeren te veel lijden onder de verwachte hoge temperaturen.

Het protocol veetransport bij extreme temperaturen is sinds 1 juli in werking en is woensdag voor de tweede keer van kracht. De eerste keer was op 19 juli, toen er ook sprake was van tropische temperaturen.

Wanneer geldt het hitteprotocol?

De protocollen en werkvoorschriften treden in werking bij een temperatuur boven de 27 graden. Bij deze temperaturen gelden extra maatregelen rondom transport van dieren.

Bij temperaturen boven de 35 graden mag helemaal geen transport van dieren plaatsvinden.

Voor welke dieren geldt het?

De regels zijn ingesteld voor het vervoer van varkens, runderen, schapen en geiten. Op een later tijdstip moeten ook de pluimveehouderij en paardenhouderij aanhaken.

Welke gevolgen heeft het protocol voor het transport?

Bij een temperatuur boven de 27 graden worden verschillende maatregelen genomen. Zo gaan controleurs en dierenartsen al om 04:00 uur aan het werk, twee uur eerder dan normaal. Rond die tijd is het minder warm, waardoor het op transport gaan minder belastend is voor de dieren. De keuringstijden lopen van 04:00 uur tot 22:00 uur.

Daarnaast worden onderweg extra controles uitgevoerd op temperatuur ter plaatse, noodplan, watervoorziening en ventilatie.

Bij een temperatuur boven de 27 graden wordt de beladingsgraad aangepast. Bij een temperatuur boven de 35 graden mag het transport helemaal niet doorgaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hitteprotocol veevervoer van kracht: wat is het?
Sluiten