Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 31 aug 2016

Geweldplegers in trein bekenden van politie

Treinreizigers die NS-personeel uitschelden en in elkaar slaan zijn doorgaans bekenden van de politie. Gemiddeld heeft elke geweldpleger al zestien keer eerder een overtreding of misdrijf begaan.

Het gaat dan vooral om diefstal, oplichting, geweld en overtredingen van lokale wetten (APV).

Dat blijkt uit onderzoek van de bureaus Beke en Bruinsma in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie naar aanleiding van het toenemende ov-geweld. Voor het onderzoek zijn 1412 geweldsincidenten uit 2014 bij NS geanalyseerd.

Bij ongeveer twee derde van de geweldsincidenten gaat het om schelden en bedreiging met of zonder wapen. Bij de rest van de incidenten gaat het om fysiek geweld en het bespugen van personeel. Een zesde van de slachtoffers houdt hieraan letsel over waardoor ze niet meer kunnen werken.

Zwartrijden

Uit het onderzoek blijkt verder dat slechts 16 procent niet eerder met de politie in aanraking is geweest en dat meer dan een derde zich eerder schuldig heeft gemaakt aan geweld tegen werknemers met een publieke taak waaronder spoorpersoneel. Aanleiding is in de meeste gevallen het ontbreken van een vervoersbewijs.

„De geweldplegers staan veelvuldig geregistreerd bij het CJIB in verband met onder andere verkeersovertredingen, verstoringen van de openbare orde en alcohol gerelateerde feiten”, laten de onderzoekers weten. „Een groot deel van de geweldplegers ervaart problemen op het gebied van werk, financiën, opleiding en heeft of had psychische problemen.”

Hotspots

Uitschelden en het bespugen van NS-personeel komen vaker voor in de trein, terwijl slaan en schoppen en bedreiging met een wapen vooral plaatsvinden op en nabij het station. De stations waar het meeste geweld plaatsvindt zijn Amsterdam CS, Eindhoven, Rotterdam CS en Utrecht CS. In ongeveer een op de acht geweldsincidenten is sprake van meer dan een dader. Ongeveer een kwart van de geweldplegers is mogelijk ‘verward’.

Het onderzoek moet NS helpen bij de aanpak van spoorgeweld en het opleiden en trainen van spoorpersoneel. „Er zijn verschillende typen geweldplegers te onderscheiden, die hun eigen benadering vragen”, zeggen de onderzoekers. Ze onderscheiden notoire probleemveroorzakers, jonge groepsgeweldplegers en onverwachte geweldplegers. „Van het sluiten van toegangspoortjes tot trainingen om risicosituaties te herkennen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Geweldplegers in trein bekenden van politie
Sluiten