Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 17 aug 2016 / 12:11 uur

‘Gedumpte goudvis wordt zo groot als een voetbal’

Een goudvis in een vissenkom is vaak niet langer dan een paar centimeter, maar onderzoekers van de Murdoch University in het Australische Perth hebben ontdekt dat goudvissen een stuk groter kunnen worden als ze in het wild worden losgelaten. Volgens recent onderzoek kunnen goudvissen in het wild zelfs zo groot worden als een voetbal.

De onderzoekers hebben deze grote vissen maandenlang gevolgd. De vissen legden honderden kilometers af in een jaar tijd.

Verstoring ecosystemen

Goudvissen komen oorspronkelijk uit het oosten van Azië, maar zijn inmiddels overal op de wereld te vinden en worden vooral ‘gehouden’ als huisdier. Dat mensen een goudvis soms dumpen in de natuur wanneer ze op de vis zijn uitgekeken, kan nare gevolgen hebben waar weinig mensen van op de hoogte zijn. Goudvissen kunnen namelijk grote (negatieve) impact hebben op lokale ecosystemen.

Volgens onderzoeker Beatty heeft zijn team veel goudvissen gevonden die meer dan een kilogram wogen. Het grootste exemplaar woog liefst 1,9 kilogram: „We hebben ontdekt dat de vis zich duidelijk seizoensgebonden verplaatst van het ene naar het andere leefgebied tijdens het broedseizoen, één vis zwom in een jaar tijd 230 kilometer.”

Beatty legt uit dat het onderzoek helpt de soort in de toekomst onder controle te houden: „Eenmaal gevestigd gedijen deze ‘buitenaardse’ zoetwatervissen goed in nieuwe regionen. Zij kunnen zich daar verspreiden, wat een fundamentele ecologische impact heeft en een belangrijke aanjager is voor de achteruitgang van de aquatische fauna in deze gebieden”, voegt Beatty toe.

Misvatting

Volgens de Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) is het een ‘algemene misvatting’ dat goudvissen zo’n vijf jaar leven en 12 centimeter lang worden: „Het feit is dat ze tot 25 jaar lang kunnen leven en sommigen worden wel 40 centimeter lang”, aldus de organisatie.

Goudvissen kunnen in het water terecht komen wanneer de inhoud van een aquarium wordt gedumpt. Het advies is dan ook om tanks pas te legen als er geen levende dieren meer in zitten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Gedumpte goudvis wordt zo groot als een voetbal’
Sluiten