Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 aug 2016
Leestijd: 1 minuut

Franse burgemeesters blijven bij boerkini-verbod

Burgemeesters van verschillende Franse gemeenten houden gewoon vast aan het boerkiniverbod, ook nu de Raad van State in een voorlopig besluit heeft geoordeeld dat het verbod ingaat tegen de burgerlijke vrijheden. Zo zal de politie in Nice boetes uitdelen aan moslima’s die geen gehoor geven aan het verbod, zo zegt de burgemeester van de badplaats. Ook in Fréjus worden moslimvrouwen die geen regulier badpak dragen nog steeds beboet.

De burgemeester van Sisco, een plaats op het eiland Corsica, is dezelfde mening toegedaan, aldus Franse media.

De Raad van State zette vrijdag een streep door het verbod op de boerkini in het plaatsje Villeneuve-Loubet. De Conseil d’Etat noemt het verbod ,,een ernstige, en duidelijk illegale schending van fundamentele vrijheden, de vrijheid van religie en individuele vrijheden”.

Protest

De Franse Liga voor de Mensenrechten had protest had aangetekend tegen het verbod in dat plaatsje. Het gaat om een voorlopig besluit, dat de Raad van State in staat stelt de tijd te nemen om tot een grondiger oordeel te komen.

Volgens de advocaat van de Liga moeten als gevolg van de uitspraak van de Raad van State over Villeneuve-Loubet de verboden nu overal van tafel. In 32 Franse gemeenten is een verbod op het islamitische badpak ingesteld. De gemeentes die de verboden instelden betoogden dat het islamitische zwempak mensen angst aanjaagt en daarmee een gevaar voor de openbare orde is. Ex-president Nicolas Sarkozy, die volgend jaar opnieuw een gooi naar het presidentschap wil doen, sprak zich deze week uit voor een landelijk verbod.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Franse burgemeesters blijven bij boerkini-verbod
Sluiten