Steven Musch
Steven Musch Nieuws 28 aug 2016 / 20:17 uur

Frankrijk wil VN-resolutie tegen Syrisch gifgas

Frankrijk wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een resolutie aanneemt tegen het gebruik van gifgas door de Syrische regeringstroepen. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault gezegd in een interview met de Franse krant Le Monde.

Ayrault roept de leden van de Veiligheidsraad op om zich uit te spreken tegen de gifgasaanvallen. De vijf vaste leden van de raad zijn: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, de Verenigde Staten, Rusland en China. Die laatste twee landen liggen vaak dwars als het gaat om het aannemen van resoluties met betrekking tot het conflict in Syrië. Rusland is een bondgenoot van de Syrische regering onder leiding van Assad en China noemt de oorlog in Syrië steevast een binnenlandse aangelegenheid.

Toch denkt de Franse minister van Buitenlandse Zaken dat ook Rusland en China zich niet tegen een resolutie, die het Syrische gebruik van gifgas verbiedt, zullen keren. ,,Ik zie geen denkbare reden, of enig argument dat kan worden ingebracht, om het gebruik van chemische wapens niet te veroordelen”, zei Ayrault.

Rapport bewijst gifgasaanvallen

Zijn uitspraken komen vlak voordat de VN Veiligheidsraad een rapport bespreekt dat woensdag werd gepubliceerd door onderzoekers van de VN en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). In het rapport wordt de regering in Damascus aangewezen als schuldige voor minstens twee gifgasaanvallen. In 2014 en 2015 zou de regering van Assad aanvallen met chloorgas hebben uitgevoerd in de provincie Idlib. Ook wordt Islamitische Staat volgens het rapport verantwoordelijk gehouden voor een aanval met mosterdgas in Marea, ten noorden van Aleppo.

Begin augustus dit jaar werd de burgerbevolking in Syrië opnieuw bestookt met chemische wapens. Op 2 augustus werden er vermoedelijk vaten met chloorgas in de stad Saraqib gedropt en ook op 10 augustus kwamen er berichten naar buiten van Syrische burgers die naar adem snakten omdat ze chloorgas ingeademd zouden hebben.

Politieke oplossing

Met een VN-resolutie hoopt Ayrault het gebruik van deze wapens te verbieden en tot een politieke oplossing voor het conflict in Syrië te komen. Daarom roept hij Rusland ook op om te stoppen met de militaire steun aan het Syrische regime. „We moeten deze gelegenheid gebruiken om Rusland te vertellen: je hebt nu een kans om terug te keren naar een politieke dialoog en uit het militaire moeras te stappen waarin je bent verzeild."

In 2013 kwamen honderden mensen om het leven door het gebruik van zenuwgas in de buurt van Aleppo. Om een Amerikaanse interventie af te wenden beloofde Assad kort daarna al zijn chemische wapens af te staan aan de OPCW. De Veiligheidsraad sprak destijds af dat er sancties of zelfs militair ingrijpen zouden volgen als Syrië niet zou blijven meewerken. Chloorgas staat echter niet op de lijst met verboden wapens.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Frankrijk wil VN-resolutie tegen Syrisch gifgas
Sluiten