Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 12 aug 2016 / 09:53 uur

Flying doctors gebruiken wc-papier om te landen

Backpackers zullen het bevestigen: in de rimboe van de Australische achterlanden moet je soms een beetje improviseren. Dat geldt niet alleen voor de lokale bevolking en toeristen, maar ook voor artsen die noodhulp komen verlenen.

De Flying Doctors, artsen die zich per vliegtuig van patiënt naar patiënt verplaatsen, hebben lang niet altijd een mooie, moderne landingsbaan zoals op Schiphol. Soms staat er aan de randen van de landingsbanen waarop ze neerstrijken niet eens verlichting, wat het landen dus erg lastig maakt. Zo’n tien keer per jaar is de landingsbaan onverlicht.

Landingsbaan verlichten

Dan moet je dus roeien met de riemen die je hebt en daar hebben de creatieve doktoren iets op bedacht. Als er iets is dat iedereen wel in huis heeft, dan is het wc-papier. En dus is dat in de Australische ‘outback’ een perfecte manier om de landingsbaan te verlichten.

Twintig wc-rollen worden hiervoor ondergedompeld in diesel en op een bepaalde afstand van elkaar langs de baan gezet. „Ze branden best goed, zo’n half uur lang”, zei piloot Geoff Cobden tegen de Australische editie van The Guardian. Door de brandende wc-rollen is de landing voor de piloten toegestaan.

Geïsoleerde gebieden

De vliegende doktoren bieden hulp aan een gebied van 760.000 vierkante kilometer aan afgelegen en geïsoleerde gebieden. Op elke vlucht zit een arts en een verpleegkundige. Cobden: „We redden mensen in de rimboe. Je hoeft maar naar de dorpsbegraafplaatsen te gaan om te zien hoe het leven was voor wij er waren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Flying doctors gebruiken wc-papier om te landen
Sluiten