Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 28 aug 2016
Leestijd: 3 minuten

Fietsles aan studenten: ‘De tram is je vijand’

„Wil je op de fiets een Nederlander lijken? Stop dan vooral niet met trappen. Tenzij je wilt stoppen.” Het is het wijze advies van Marjolein de Lange van de Fietsersbond aan een vijftigtal buitenlandse studenten. Terwijl de zon buiten de temperatuur naar een graad of dertig doet stijgen, vullen deze studenten vrijwillig een halve collegezaal van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

Allemaal zijn ze net een paar dagen in Nederland, klaar voor een master, maar eerst krijgen ze de kneepjes uitgelegd van hetgeen waar hun nieuwe woonplaats Amsterdam zo bekend om staat: fietsen!

Tram

„De tram, daar ben ik het meest bang voor op de fiets”, zegt de 24-jarige Sarah Noetz. Een week geleden kwam ze vanuit Oostenrijk naar Amsterdam. „Ik heb zondag een klein beetje geoefend met fietsen, maar alleen op rustige straten.”

De angst voor de tram wordt niet bepaald weggenomen in de theorieles van de Fietsersbond. ‘The tram is your enemy, don’t fight the tram’, waarschuwt De Lange. Voor Sarah is het vooralsnog geen reden de praktijkcursus die op de theorieles volgt te skippen. „Ik weet nu tenminste dat de tram altijd voorrang heeft.”

Terugtraprem

In groepjes van acht is het aan de studenten de zojuist geleerde fietsregels in de praktijk toe te passen. Onder leiding van een Fietsersbondvrijwilliger staat een 15 kilometer lange tocht door de stad op het programma. Dat gebeurt op blauwe VU-fietsen die de gelukkigen via Facebook gewonnen hebben. Remmen? Dat gaat op deze fietsen op z’n Nederlands: met een terugtraprem. „Ik blijf maar met mijn handen grijpen naar een handrem die er niet is”, zegt Sarah als we een kleine kilometer op weg zijn.

Snelheid

Van de eerdergenoemde ‘blijf-trappen-wijze-raad’ van De Lange komt weinig terecht. Uiterst langzaam bewegen de studenten zich voort. Drie keer de pedalen rondtrappen en de voetjes rusten weer even uit.

„Ik kan al fietsen hoor, in China fiets zo ik zo vaak”, zegt een Chinese student. De paar studenten die voor haar fietsen stoppen voor een weg die overgestoken moet worden. Het Chinese meisje stopt ook, midden op het fietspad dat parallel aan de over te steken weg loopt. Een vrouw op dat fietspad met de fiets vol kinderen kan maar net op tijd remmen. „Oeps”, giebelt de student. „Als je stopt, let op waar je dat doet!” Klinkt het uit de mond van de Fietsersbondvrijwilliger.

Regels

Gabi, uit Hongarije, is zichtbaar in haar nopjes op haar net verworven blauwe VU-fiets. „Ik was gisteren in het centrum, lopend, en dacht: hoe moet ik hier ooit fietsen. Zo druk. Maar ik voel me wel comfortabel na deze les. Ik ken de regels nu een beetje. Fietsen maakt Amsterdam zo cool.”

Ook de Spanjaard Alberto Gil, net een dag in Nederland, heeft het prima naar zijn zin. Of dat door de fietsles komt of door het feit dat hij de enige man is in zijn groepje, is moeilijk te zeggen. Na een paar kilometer heeft de goedlachse student behendig naast zeker het merendeel van de meiden gefietst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Fietsles aan studenten: ‘De tram is je vijand’
Sluiten