Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 27 aug 2016 / 15:50 uur

Europol checkt Griekse migrantenkampen op jihadisten

Europol gaat over een paar weken tweehonderd terreurexperts naar Griekenland sturen. Zij moeten migrantenkampen gaan screenen op terroristen. Dat zegt Rob Wainwright, directeur van Europol, tegen Evening Standard.

Wainwright heeft het over „een tweede verdedigingslinie": na de grens kunnen potentiële terroristen ook in de kampen worden gesnapt. Mogelijk worden er ook experts naar Italië, waar eveneens veel vluchtelingen aankomen, gestuurd.

Valse paspoorten

Wainwright stelt dat IS-terroristen gebruik maken van valse Syrische paspoorten om onder de radar te blijven. Het zou gaan om een klein aantal, maar dat groeit wel. Anderen gebruiken valse paspoorten van EU-lidstaten, die ze via criminelen regelen. Zij komen niet terecht in de migrantenkampen.

Hoewel het aantal terroristen dat met de migranten Europa in komt dus relatief klein is, ziet Wainwright de kampen wel als belangrijke lokatie. Hij wil, naast het voorkomen dat terroristen de EU binnenkomen, voorkomen dat daar nieuwe leden voor IS worden geronseld.

‘Duizenden strijders keren terug’

Wainwright ziet voor de komende maanden grote problemen. „IS staat onder druk, en de moraal onder veel strijders is waarschijnlijk laag. De komende jaren krijgen we te maken met duizenden Europeanen die terugkeren naar hun land van herkomst, die geradicaliseerd zijn."

De Europolchef verwacht dan ook nieuwe aanslagen, waaronder zeer goed gecoördineerde acties zoals in november vorig jaar in Parijs. Volgens Wainwright zijn er op dit moment vijftig verschillende onderzoeken naar mogelijke terroristen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Europol checkt Griekse migrantenkampen op jihadisten
Sluiten