Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 17 aug 2016
Leestijd: 3 minuten

Elke Nederlander rookt zo’n vijf sigaretten per dag

Iedere Nederlander rookt elke dag ongemerkt gemiddeld vijf sigaretten mee. Niet omdat je toevallig naast iemand op de bus staat te wachten die zijn nicotinegehalte bijwerkt, maar omdat de lucht in ons land zo vervuild is. Die vervuiling staat gelijk aan de schade van het meeroken van vijf sigaretten per dag, schrijft Milieudefensie.

Rotterdam ‘Meerookhoofdstad’

Rotterdam staat helemaal bovenaan het lijstje van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en wordt dan ook de ‘Meerookhoofdstad van Nederland’ genoemd. In die stad roken de bewoners gemiddeld 6,8 sigaretten per dag mee, aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde dus.

Wetenschappers van de GGD Amsterdam, het RIVM en de Universiteit Utrecht hebben om deze resultaten te krijgen een wetenschappelijke rekenmethode ontwikkeld. Zo kunnen de schadelijke gezondheidseffecten van vervuilde lucht worden vergeleken met die van het meeroken van sigaretten.

Milieudefensie heeft op basis van die modellen berekend hoeveel sigaretten er gemiddeld per gemeente worden ‘meegerookt’ door het inademen van vervuilde lucht. Op basis van de berekeningen kreeg Rotterdam ongewild goud op de meerookmeter. Vlieland is het schoonst, daar rookt men ‘slechts’ 2,8 sigaretten mee.

Rookverbod

Er is ook een kleine positieve noot: het bewuste meeroken van sigaretten is in ons land juist verminderd. In de meeste cafés en op veel terrassen geldt een rookverbod, waardoor je veel minder sigarettenrook direct inademt. Voor de gezondheid maakt het echter niet uit of je vervuilde lucht inademt of meerookt.

Longkanker, hart- en vaatziekten, lager geboortegewicht en verminderde longfunctie bij kinderen worden door beide vormen veroorzaakt. Bram van Liere van milieudefensie zegt hierover: „Het meeroken wordt tegenwoordig meer veroorzaakt door auto’s, intensieve landbouw en kolencentrales dan door sigaretten.”

Recht op gezonde lucht

Als mens heb je het recht op gezonde lucht, dus klaagde Milieudefensie eerder deze maand de staat al aan om dit recht af te dwingen. „Terwijl er relatief eenvoudige maatregelen mogelijk zijn om de luchtkwaliteit te verbeteren, zijn er de afgelopen jaren juist maatregelen genomen die de boel alleen verslechteren”, zegt Bram van Liere, doelend op bijvoorbeeld het verhogen van de maximumsnelheid op snelwegen naar 130 kilometer per uur.

De top 10

De top 10 van ‘meerookgemeenten’ wordt voornamelijk gevormd door gemeenten uit de provincie Zuid-Holland. Zuid-Holland is dan ook de provincie met het hoogste gemiddelde aantal sigaretten dat wordt ‘meegerookt’. Naast Rotterdam en Den Haag zijn ook Amsterdam en Utrecht te vinden in de top 10.

1. Rotterdam (Zuid-Holland): 6,8 sigaretten per dag

2. Rijswijk (Zuid-Holland): 6,6 sigaretten per dag

3. Schiedam (Zuid-Holland): 6,5 sigaretten per dag

4. Amsterdam (Noord-Holland): 6,4 sigaretten per dag

5. Utrecht (Utrecht): 6,4 sigaretten per dag

6. Ridderkerk (Zuid-Holland): 6,4 sigaretten per dag

7. Hendrik-Ido-Ambacht (Zuid-Holland): 6,4 sigaretten per dag

8. Den Haag (Zuid-Holland): 6,4 sigaretten per dag

9. Delft (Zuid-Holland): 6,3 sigaretten per dag

10. Vlaardingen (Zuid-Holland): 6,3 sigaretten per dag

Alle andere 393 gemeenten vind je in het dossier van Milieudefensie.

Wat te doen?

Naast het feit dat Milieudefensie een rechtszaak aanspant tegen de staat om ons recht op schone lucht op te eisen, kunnen we zelf natuurlijk ook een handje helpen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door vaker te lopen of te fietsen, in plaats van de auto te pakken. Maar het helpt ook om drukke wegen met kruispunten en stoplichten te vermijden, neem de rustigere wegen, zodat je minder stilstaat.

Ook het kopen van regionale producten helpt het milieu een handje, want deze producten zijn niet eerst met vervuilende auto’s jouw kant op vervoerd. Je kunt ook nog overstappen op groene stroom en van die nieuwe auto toch de elektrische versie aanschaffen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Elke Nederlander rookt zo’n vijf sigaretten per dag
Sluiten