Remco Visser
Remco Visser Nieuws 29 aug 2016 / 16:59 uur

Eenzame Mars-training na jaar afgerond

De eerste Mars-astronauten zijn maandag teruggekeerd op aarde. Figuurlijk dan. Op Hawaii kwam een einde aan een experiment waarbij de zes wetenschappers een jaar lang in volledige isolatie leefden.

Met het door NASA gefinancierde project HI-SEAS (Hawaii Space Exploration Analog en Simulation) werd onderzocht wat de gevolgen zouden kunnen zijn van de drie jaar durende vlucht naar Mars. Een crew van vier Amerikanen, een Fransman en een Duitser liet zich daartoe opsluiten in een 11 bij 6 meter grote koepel bij een vulkaan op Hawaii. Deze locatie werd gekozen omdat het daar vrijwel dezelfde rode en kale omgeving is als op de rode planeet.

Regels

Tijdens het experiment moesten de deelnemers zich dan ook houden aan zeer strenge regels, om het onderzoek zo realistisch mogelijk te laten verlopen. Zo mocht men alleen naar buiten in een ruimtepak en werd er een jaar lang astronautenvoer uit blikjes en zakjes gegeten. Contact met de buitenwereld was toegestaan, maar slechts via e-mail en met een vertraging van 20 minuten.

Daarnaast werd de crew regelmatig onderworpen aan allerlei tests, waaronder noodsituaties als stroomuitval en evacuaties. Van alle beslommeringen tijdens het onderzoek wordt overigens ook een film gemaakt, hiervoor is een crowdfundingactie op Kickstarter gestart.

Mars-reis

NASA wil in de toekomst nog meer testen gaan doen, in aanloop naar de eerste échte bemande vlucht naar Mars. De ruimtevaartorganisatie hoopt tegen 2030 de eerste mensen naar de rode planeet te kunnen sturen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eenzame Mars-training na jaar afgerond
Sluiten