Metro
Metro Nieuws 12 aug 2016 / 08:30 uur

Economie groeit door, horeca en winkels profiteren

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2016 met 0,6 procent gegroeid ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar. Dat bleek vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is voor het negende kwartaal op rij dat de economie groeit.

De groei is volgens het CBS vooral te danken aan toenemende investeringen en consumptie. De vooruitgang was even sterk als in eerste kwartaal en was iets sterker dan economen in doorsnee hadden voorspeld.

Ten opzichte van een jaar eerder groeide de economie in het tweede kwartaal met 2,3 procent. De economische groei van het eerste kwartaal werd bijgesteld van 0,5 naar 0,6 procent.

Aantrekkende huizenmarkt

Vooral de aantrekkende huizenmarkt zorgde ervoor dat de economie verder groeide, legde econoom Peter Hein van Mulligen van het CBS uit. „Mogelijk dat het beleid van de ECB ertoe heeft bijgedragen dat de huizenmarkt aantrok door de lage rente, maar ook zonder het effect van stimuleringsmaatregelen zou sprake zijn geweest van een inhaalslag.”

Brexit

Het effect van het Britse referendum over de brexit heeft volgens de econoom het afgelopen kwartaal nauwelijks invloed gehad op de economische groei. „Het effect van een brexit laat zich moeilijk voorspellen. Maar als het effect heeft, dan zal dat op zijn vroegst in 2017 gevoeld worden. Vooralsnog zijn de Britten gewoon lid van de EU.”

Horeca en detailhandel profiteren

Consumenten trokken afgelopen maanden ook vaker de portemonnee voor bijvoorbeeld een bezoek aan een restaurant of een terrasje. Ook zaten de uitgaven aan kleding en elektrische apparaten in de lift. Ook de bouwproductie en zakelijke dienstverlening lieten in het tweede kwartaal weer sterke groei zien. De delfstoffenwinning kromp opnieuw, door de lagere gasproductie. De achteruitgang was echter een stuk minder sterk dan in de vier voorgaande kwartalen.

Tevreden

Minister Henk Kamp van Economische Zaken toonde zich in een reactie tevreden over de groeicijfers. „Het beeld is positief. De investeringen en de consumptie nemen toe en de werkloosheid is behoorlijk laag in vergelijking met de voorgaande tijd. Het gaat de goede kant op.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Economie groeit door, horeca en winkels profiteren
Sluiten